Ουάινσταϊν: Η ραγδαία πτώση του ισχυρού άνδρα του Χόλιγουντ

Ουάινσταϊν: Η ραγδαία πτώση του ισχυρού άνδρα του Χόλιγουντ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική αστυνομία ερευνά τρεις ακόμη καταγγελίες που έγιναν για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Ουάινσταϊν από την ίδια γυναίκα. O κινηματογραφικός παραγωγός δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν η Γαλλία κατέστησε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να του αφαιρεθεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μια ανώτατη γαλλική διάκριση που του είχε απονεμηθεί πριν από μερικά χρόνια.

Oσον αφορά στη βρετανική έρευνα, μία γυναίκα κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση τα έτη 2010, 2011 και 2015. Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε πως αξιωματικοί της Μονάδας κατά της Παιδικής Κακοποίησης και των Σεξουαλικών Εγκλημάτων έχουν επιληφθεί και ερευνούν την υπόθεση. Το όνομα της γυναίκας δεν έγινε γνωστό, ενώ και το όνομα του Ουάινσταϊν δεν αναφέρθηκε, όπως είναι η πρακτική της βρετανικής αστυνομίας. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, η επίθεση αφορά έναν άνδρα εναντίον του οποίου έχουν γίνει και άλλες καταγγελίες. Η υποτιθέμενη επίθεση έλαβε χώρο στο δυτικό Λονδίνο και ερευνάται.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Λιζέτ Αντονι δήλωσε ότι κατήγγειλε στην αστυνομία την Τετάρτη ότι ο Ουάινσταϊν τη βίασε στο σπίτι της στο δυτικό Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η Αντονι, η οποία σήμερα είναι 54 ετών και πρωταγωνιστεί στη βρετανική σαπουνόπερα «Hollyoaks», μιλώντας στους Sunday Times ανέφερε ότι ο Ουάινσταϊν τη βίασε αφού προηγουμένως εμφανίστηκε στο σπίτι της στο δυτικό Λονδίνο, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οπως λέει, απέμεινε «αηδιασμένη και ντροπιασμένη» μετά την επίθεση.

«Ηταν αποκρουστικό», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε, «θυμάμαι ότι μετά ξάπλωσα στο μπάνιο και άρχισα να κλαίω». Δεκάδες γυναίκες πλέον έχουν καταγγείλει ότι έχουν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις και πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν. Κάποια από τα περιστατικά αυτά συνέβησαν πριν από πολλές δεκαετίες. Ο ίδιος ο κινηματογραφικός παραγωγός αρνείται ως αναληθείς τις καταγγελίες.

Η Ακαδημία Κινηματογράφου, Τεχνών και Επιστημών διέγραψε από μέλος της τον Ουάινσταϊν –είχε προηγηθεί η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου– σε μία κίνηση που θεωρείται πρωτόγνωρη. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη «για να στείλει ένα μήνυμα ότι η εποχή της άγνοιας και της ένοχης συνενοχής στη σεξουαλική θηρευτική συμπεριφορά και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο στη βιομηχανία μας έχει περάσει».

Αλλά αυτή τη φορά το μεγάλο πλήγμα για τον Ουάινσταϊν έρχεται από τη Γαλλία. Την Κυριακή το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να αφαιρεθεί η τιμητική διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής από τον Αμερικανό παραγωγός.

Το ίδιο είχε συμβεί, αξίζει να σημειωθεί, και στον Αμερικανό ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ. Η διάκριση είχε δοθεί στον Ουάινσταϊν το 2012 από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όταν η γαλλική ταινία «Ο καλλιτέχνης» κέρδισε πολλά Οσκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή