Το ΔΝΤ επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της Βενεζουέλας ύψους 30 δισ. δολ. ετησίως

Το ΔΝΤ επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της Βενεζουέλας ύψους 30 δισ. δολ. ετησίως

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που σοβεί στη Βενεζουέλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σενάρια διάσωσής της μέσω διεθνούς βοήθειας, η οποία θα μπορούσε να υπερβεί το ποσό των 30 δισ. δολαρίων ετησίως. Η διάσωση αυτή, ωστόσο, αποδεικνύεται αρκετά περίπλοκη διαδικασία, καθώς πρέπει να συνοδευτεί από αναδιάρθρωση χρέους, ενώ αποτελεί δοκιμασία ακόμη και για τους κανόνες χορήγησης βοήθειας από την πλευρά του Ταμείου. Οι αξιωματούχοι του επιμένουν ότι δεν επίκειται διάσωση της χώρας, εντούτοις πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times αναφέρουν ότι στελέχη του ΔΝΤ εξετάζουν, βάσει στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, την περίπτωση διάσωσης της χώρας. Μάλιστα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μία τέτοια διάσωση, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη, από οικονομικής άποψης, από εκείνη που δέχθηκε η Ελλάδα, καθώς και πιο περίπλοκη σε πολιτικό επίπεδο. Σε δηλώσεις του στους FT ο Ντάγκλας Ρέντιγκερ, πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρομοίασε την περιπλοκότητα που κρύβεται πίσω από τη διάσωση της Βενεζουέλας σαν την «Αργεντινή που συναντά την Ελλάδα». Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα δεν διατηρεί επισήμως σχέσεις με το ΔΝΤ από το 2007, ενώ δεν έχει υποβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια σε αξιολόγηση.

Μεγάλο εμπόδιο στο σενάριο που εξετάζει το ΔΝΤ είναι ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία της εξουσίας, παρά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Ο Νικολάς Μαδούρο θα ανατρέψει μάλλον τα σχέδια του ΔΝΤ, καθώς πιθανή διάσωση μπορεί να υλοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της ίδιας της κυβέρνησης για βοήθεια και συνεργασία με τις υπόλοιπες αρχές της χώρας. Εντούτοις, όπως επισημαίνει ένα στέλεχος του ΔΝΤ στους FT, δεν υπάρχει διάθεση για διάλογο, οπότε το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση ενός οποιουδήποτε προγράμματος κρίνεται ενδεχομένως αβέβαιο. Επίσης προσθέτει ότι όλα εξαρτώνται από το πολιτικό κλίμα προκειμένου να υλοποιηθεί μία συμφωνία για την παροχή τόσο υψηλής οικονομικής βοήθειας. Αλλο στοιχείο που λειτουργεί ανασταλτικά ως προς ένα πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα, είναι η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για την οικονομική πορεία της χώρας.

Ενδεικτικά, η τελευταία φορά που το ΔΝΤ είχε καταρτίσει ετήσια έκθεση για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας ήταν το 2004. Σύμφωνα με τους FT, οι χρηματοδοτικές της ανάγκες μπορούν να ανέλθουν στα 30 δισ. τον χρόνο, ποσό που ενδεχομένως να υπερβαίνει το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που επιτρέπεται να διαθέσει η διεθνής κοινότητα. Αυτό ίσως θα μπορούσε να αλλάξει αν η Βενεζουέλα πείσει το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ ότι χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Κάτι αντίστοιχο ίσχυσε και στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία δέχθηκε οικονομική ενίσχυση 17 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που της αναλογούσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή