Ενα επιτυχημένο μοντέλο που δεν… προτείνεται

Ενα επιτυχημένο μοντέλο που δεν… προτείνεται

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε εκπαιδευτεί και εξασκηθεί στη λιτότητα, στο να τα καταφέρνουμε εκ των ενόντων», είναι από τις πρώτες κουβέντες που είχε πει στην «Κ» η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ) και της 6ης Μπιενάλε της πόλης. Η απάντηση ήρθε όταν με είδε έκπληκτο από την αναφορά της ότι η φουάρ κατέστη εφικτή με μόλις 175.000 ευρώ. «Δεν το προτείνω σε κανέναν! Απλώς, σας λέω ότι έτσι συνέβη», συνέχισε η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια.

Φυσικά και δεν μπορεί να αποτελέσει συμβουλή – το να τα καταφέρνει κανείς πάντοτε με την ψυχή στο στόμα, με τις εκκρεμότητες να παραμένουν εκκρεμότητες ώς την τελευταία στιγμή μιας οποιασδήποτε διοργάνωσης. Ωστόσο, το «μοντέλο» που χρησιμοποίησαν τα στελέχη και οι συνεργάτες της 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, από τη φωτεινή επιμελητική ομάδα μέχρι την αποτελεσματική ομάδα επικοινωνίας, ήταν άτομα που εργάζονται εδώ και χρόνια στο ΚΜΣΤ και στο ΚΣΤΘ. Βασική απόδειξη, ότι οι σταρ επιμελητές δεν είναι μόνον έξω, έχουμε κι εμείς τα δικά μας «διαμάντια».

Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, που εξαπλώνεται σε όλη την πόλη και φιλοξενεί περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, στο κεντρικό και στο παράλληλο πρόγραμμα, έως τον Ιανουάριο του 2018 τοποθετεί ξανά τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των διεθνών πολιτιστικών προορισμών. Κι όχι άδικα. Τα έργα εξερευνούν τις σύγχρονες έννοιες της εστίας, της πατρίδας, της οικειότητας, της προσδοκίας και της νοσταλγίας, με έργα από ζωγραφική και γλυπτά έως εγκαταστάσεις, περφόρμανς και βίντεο, έργα σε μεγάλες και μικρές διαστάσεις, στις δύο και στις τρεις διαστάσεις.

«Στη Θεσσαλονίκη, φορείς και ιδρύματα της τέχνης έχουμε επενδύσει σε τέσσερα στοιχεία: στη μεταξύ μας ώσμωση αλλά και με το κοινό, στον δημόσιο χώρο, στη σύνθεση των τεχνών και στην αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Εχουμε το δικό μας πολιτισμικό κεφάλαιο και το αξιοποιούμε», λέει η Συραγώ Τσιάρα. Πώς το αξιοποιούν; Με την «Κίνηση των 5 Μουσείων», με τη στενή συνεργασία με τον δήμο, με άνοιγμα στα social media και στους τουριστικούς πράκτορες, με τη μεγάλη αγκαλιά που ανοίγουν στην τοπική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα καλλιτεχνών. Ολα από το μηδέν, όλα για το εκατό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή