ΕΛΛΑΔΑ

Ποινικές διώξεις κατά υπευθύνων εταιρίας με αντικείμενο τη συντήρηση βλαστοκυττάρων

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κακουργηματικές ποινικές διώξεις κατά 19 ατόμων υπευθύνων ιδιωτικής εταιρίας, που είχε ως αντικείμενο τη συντήρηση βλαστοκυττάρων άσκησε η Εισαγγελία της Αθήνας μετά την οικονομική της κατάρρευση, που άφησε έκθετους χιλιάδες που είχαν πληρώσει αδρά για να συντηρηθούν βλαστοκύτταρα για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση θα ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Η δίωξη αφορά και τους εκπροσώπων μεγάλου ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στο οποίο ανήκε η εν λόγω εταιρία μέχρι το 2013. Η ποινική δίωξη αφορά αδικήματα, όπως απάτη, και άμεση συνέργεια σε απάτη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η απάτη συνίσταται στο ότι υπήρξε παραπλάνηση των πελατών της εταιρίας, ότι μπορούν να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα για μεγάλο διάστημα χωρίς να υπάρχει προς τούτο τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη και στο ότι η συγκεκριμένη «τράπεζα βλαστοκυττάρων» δεν ήταν αδειοδοτημένη από το υπουργείο Υγείας.

Για το τελευταίο σκέλος μάλιστα της μη αδειοδότησης, ερευνά και τυχόν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, διότι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι. Παράλληλα, μετά από αναφορά του Συνηγόρου Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, η εισαγγελία διερευνά και αν το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων διαθέτουν άδεια από το υπουργείο Υγείας.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ