«Φοροφυγάδες» από τη λίστα ανταλλαγής πληροφοριών προεξοφλεί η Παπανάτσιου

«Φοροφυγάδες» από τη λίστα ανταλλαγής πληροφοριών προεξοφλεί η Παπανάτσιου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση και σχόλια προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η βεβαιότητα με την οποία η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου μίλησε για την ύπαρξη «παραβατών» τη φορολογικής νομοθεσίας, όταν αναφέρθηκε σε στοιχεία χρηματοοικονομικών λογαριασμών που διατηρούν στο εξωτερικό Ελληνες φορολογούμενοι, και τα οποία παραδόθηκαν στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εχουν έρθει στην Ελλάδα τα στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016, με βάση τις δύο συμφωνίες με την Ε.Ε. και με τον ΟΟΣΑ. Βρίσκονται στη διάθεση της ανεξάρτητης αρχής δημόσιων εσόδων και τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανάτσιου και, αν δεν πρόκειται για λεκτικό ολίσθημα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το πώς έχει υπάρξει τέτοιο συμπέρασμα για ύπαρξη φοροφυγάδων, πριν η αρμόδια Αρχή κάνει τους σχετικούς ελέγχους.

Η επίμαχη αποστροφή του λόγου της υφυπουργού Οικονομικών έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η συζήτηση και έγκριση νομοσχεδίου, μέσω του οποίου κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεννόησης και της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών».

Αρχικώς η κυρία Παπανάτσιου είχε σημειώσει ότι «με το νομοσχέδιο ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι αυτό, και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες που θα αποκτήσει, ώστε να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν, αλλά και να προσφέρει στη δικαιοσύνη και τις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ «θα πρέπει να έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών και να δώσει λόγο για το πώς θα αξιοποιήσει τις πληροφορίες αυτές, να φέρει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου, είναι θέμα της Επιτροπής και μπορείτε να την καλέσετε και να φέρει το αντίστοιχο επιχειρησιακό σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, και πέραν των προαναφερομένων, μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Τα στοιχεία για τις πολυεθνικές, με βάση τις αντίστοιχες συμφωνίες με την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ, θα έρθουν εντός του α΄ εξαμήνου 2018. Τα στοιχεία του νομοσχεδίου που συζητάμε, θα έρθουν από τις Η.Π.Α. μέχρι το τέλος του 2017».

Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι, κατά με διαφορετική επιχειρηματολογία ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε να δηλώσει –διά του εισηγητή του Θ.Φορτσάκη- ότι «επιφυλάσσεται». Τη στάση αυτή αιτιολόγησε λέγοντας ότι η ΝΔ αναμένει να δει αν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου-διακρατική συμφωνία ως «όχημα» για να περάσουν σημαντικές τροπολογίες για άσχετα θέματα. «Θεωρούμε, ότι εάν οι τροπολογίες που θα κατατεθούν- που ελπίζω να μη κατατεθούν- είναι σημαντικότερες από το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που συζητάμε, τότε η θέση μας θα είναι αρνητική», σημείωσε ο κ. Φορτσάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή