Ευφορία στη Wall Street, πτώση στην Ευρώπη

Ευφορία στη Wall Street, πτώση στην Ευρώπη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου. Καθοριστικό ρόλο στην πτώση έπαιξαν οι απώλειες στον κλάδο των πρώτων υλών και πετρελαίου, καθώς η δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων δεν ικανοποίησε τους επενδυτές.

Στον αντίποδα, στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones αργά χθες το βράδυ λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης ξεπέρασε πρώτη φορά τις 23.000 μονάδες. Θετικό ρόλο στην άνοδο του αμερικανικού δείκτη διαδραμάτισε το νέο ρεκόρ της μετοχής της UnitedHealth. Η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών υγείας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 2,3% και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ετήσια κερδοφορία της.

Στην Ευρώπη, η μετοχή του γαλλικού ομίλου γαλακτοκομικών προϊόντων Danone έκανε νέο ρεκόρ με άνοδο 2,4% ύστερα από τη δημοσιοποίηση ισχυρότερων του αναμενομένου πωλήσεων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Κέρδη 7,3% εμφάνισε η μετοχή του βρετανικού εκδοτικού ομίλου Pearson λόγω της ικανοποιητικής αύξησης των ετήσιων κερδών της. Οι δύο θετικές ειδήσεις δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,3%, o γερμανικός Dax κατά 0,07%, ο γαλλικός Cac-40 κατά 0,03% και ο βρετανικός FTSE-100 κατά 0,14%.

Αρνητικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών διαδραμάτισε η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων λόγω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά και των συγκρούσεων στο Ιράκ. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τις τιμές», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Φρέιζερ, αναλυτής εμπορευμάτων της Schneider Electric. Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κατά 0,4% στα 51,64 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Brent διολίσθησε κατά 0,43% στα 57,57 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα, επίσης, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε πως εκτιμά αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η στερλίνα ενισχύθηκε στο 1,1281 ευρώ και στο 1,327 δολάριο λόγω της ανόδου των τιμών καταναλωτή στο 3% για πρώτη φορά από το 2012. Ενισχύονται, κατά συνέπεια, τα σενάρια που θέλουν την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρεί σε αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή