Χάνουν εδάφη οι Κούρδοι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δύναμη των αμερικανικών αλλά και των ιρανικών όπλων, η κυβέρνηση της Βαγδάτης επαναχαράσσει τον χάρτη του βορείου Ιράκ. Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, ο κυβερνητικός στρατός και οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που τον υποστηρίζουν συνέχιζαν την προέλασή τους, εκτοπίζοντας σχεδόν αμαχητί τους Κούρδους μαχητές (Πεσμεργκά) που είχαν καταλάβει διαφιλονικούμενες εκτάσεις, έξω από τα όρια του ιρακινού Κουρδιστάν, το 2014, όταν απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η αστραπιαία επίθεση του ιρακινού στρατού –απάντηση της Βαγδάτης στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας που οργανώθηκε με απόφαση του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, στις 25 Σεπτεμβρίου– άρχισε τη Δευτέρα με την ανακατάληψη του Κιρκούκ, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα της ιρακινής παραγωγής πετρελαίου. Χθες, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν και τις δύο τελευταίες πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ που ήλεγχαν οι Κούρδοι, όπως και τη διαφιλονικούμενη περιοχή Χανακίν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Την εικόνα συμπληρώνει η αποχώρηση των Πεσμεργκά από την πόλη Σιντζάρ, προς τα σύνορα με τη Συρία. Τη διοίκηση της πόλης ανέλαβε πολιτοφυλακή των Γεζίντι, θρησκευτικής μειονότητας που υπέστη φρικτούς διωγμούς, στο όριο της γενοκτονίας, από το Ισλαμικό Κράτος το καλοκαίρι του 2014.

Η σύγκρουση στο βόρειο Ιράκ φέρνει σε δυσχερή θέση τους Αμερικανούς, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις και των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων έχουν εξοπλιστεί και εκπαιδευθεί από τις ΗΠΑ. «Δεν παίρνουμε το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, επικεφαλής της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, προειδοποίησε την ιρακινή κυβέρνηση ότι θα υποστεί «σοβαρές επιπτώσεις» εάν συνεχίσει να χρησιμοποιεί εναντίον Κούρδων τα όπλα που της έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ για την εκστρατεία της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Επικίνδυνα φορτισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στο εσωτερικό του ιρακινού Κουρδιστάν. Το κόμμα KDP του Μπαρζανί κατήγγειλε το αντίπαλο κόμμα PUK του Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος απεβίωσε μόλις προ δύο εβδομάδων, για «προδοσία», υποστηρίζοντας ότι διευκόλυνε την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων. Η χήρα του Ταλαμπανί αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το PUK κίνησε γη και ουρανό, μεσολαβώντας προς την Ουάσιγκτον και τη Βαγδάτη, ώστε να ματαιωθεί η επίθεση, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Ενδεικτική της τεταμένης ατμόσφαιρας είναι η χθεσινή έκκληση του Μπαρζανί στους ομοεθνείς του να αποφύγουν έναν «εμφύλιο πόλεμο».

Οι Τουρκμένιοι

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαιρέτισε την ανακατάληψη του Κιρκούκ από τον ιρακινό στρατό, καλώντας ταυτόχρονα τη Βαγδάτη «να αποκαταστήσει τη δημογραφική σύνθεση» της πόλης. «Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, στην Aγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόταν στη μειονότητα των Τουρκμενίων, οι οποίοι πανηγύρισαν την απώθηση των Πεσμεργκά από το Κιρκούκ, την ώρα που πολλοί Κούρδοι εγκατέλειπαν την πόλη υπό τον φόβο αντιποίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή