Πρόθυμη να «συνεργαστεί με την Αθήνα» δηλώνει η Λαγκάρντ

Πρόθυμη να «συνεργαστεί με την Αθήνα» δηλώνει η Λαγκάρντ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, με την ηγεσία και αρμόδια στελέχη του να υιοθετούν χαμηλούς τόνους και θετική ρητορική και να διαμηνύουν ότι περιμένουν να δουν πράξεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, χθες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, ζήτησε έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και έστειλε για άλλη μία φορά ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και κυρίως το Βερολίνο, ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, που περιλαμβάνει και τη δέσμευσή τους να εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για τη επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Τόνισε, δε, ότι ο πρωθυπουργός και η ίδια έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα ορατή έξοδος από την κρίση, ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις που σημειώνονταν στις αξιολογήσεις του παρελθόντος στις «διαφωνίες μεταξύ των θεσμών», κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει πλέον. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις συζητήσεις για το χρέος το ΔΝΤ θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπει στη συνεργασία μαζί του.

Τόνισε ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν εισέλθει σε βιώσιμη πορεία, το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 2%, κάτι που είπε ότι δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία, ενώ σημείωσε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας είχε αρχικά 15λεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία με την κ. Λαγκάρντ, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που διήρκεσε άλλα 35 λεπτά.

Τέλος, επισημάνθηκε για άλλη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα, ενώ, παρότι η Κομισιόν αναγνωρίζει πως οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υπερβολικά υψηλές, και το ίδιο είπε για το θέμα των φόρων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή