ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα κέρδη για Goldman Sachs, αυξημένα για Morgan Stanley

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αντίθετη εικόνα σε ό,τι αφορά τα κέρδη τους το τρίτο τρίμηνο του 2017 εμφανίζουν οι δύο τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, Goldman Sachs και Morgan Stanley, με την πρώτη να ανακοινώνει πτώση κερδών και τη δεύτερη αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη του αναμενομένου. Η Goldman Sachs εμφάνισε πτώση κερδών το τρίτο τρίμηνο, που οφειλόταν κυρίως στην πτώση των εσόδων της από τη διαπραγμάτευση ομολόγων.

Τα καθαρά κέρδη της για το τρίμηνο εμφανίζονται μειωμένα κατά 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και περιορίζονται στα 2,04 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η πτώση των εισόδων της από τη διαπραγμάτευση ομολόγων ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις, καθώς δεν υπερέβη το 26%. Οι προβλέψεις ήταν προφανώς απαισιόδοξες, καθώς το δεύτερο τρίμηνο ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός είχε ανακοινώσει ότι η μονάδα διαπραγμάτευσης ομολόγων είχε σημειώσει πτώση εσόδων κατά 40%. Η εν λόγω μονάδα της Goldman παρουσιάζει πτώση εσόδων επί τρία συναπτά τρίμηνα, εξαιτίας της μεγάλης αστάθειας που παρουσιάζει τόσο η αγορά ομολόγων όσο και οι αγορές εμπορευμάτων και η αγορά νομισμάτων. Οπως τόνισε ο Κρις Κοτόφσκι, αναλυτής στην Oppenheimer, «έπειτα από δύο τρίμηνα μεγάλης μείωσης στη μονάδα της διαπραγμάτευσης ομολόγων, η εικόνα της Godman για το τρίτο τρίμηνο δεν φαίνεται να είναι τόσο κακή».

Τα αποτελέσματα της Goldman από τη μονάδα διαπραγμάτευσης ομολόγων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ακριβώς επειδή ο τραπεζικός κολοσσός εξαρτάται από τις δραστηριότητες αυτού του είδους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ανταγωνίστριές του. Δεν διαθέτει, άλλωστε, σημαντικές δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής από τις οποίες θα μπορούσε να υπερκαλύψει τις πρόσφατες ζημίες της. Τα συνολικά καλύτερα αποτελέσματά της τα οφείλει στο γεγονός ότι είχε καλές αποδόσεις από τις επενδύσεις της σε επιχειρήσεις, καθώς και στις αυξημένες προμήθειες που άντλησε μεσολαβώντας στη σύναψη συμφωνιών.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνίστριά της Morgan Stanley, εμφάνισε μεγαλύτερα κέρδη από τις προβλέψεις. Τα καθαρά της έσοδα για το τρίτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 11% στο 1,69 δισ. δολάρια, χάρη κυρίως στα έσοδα ρεκόρ που σημείωσε η μονάδα διαχείρισης πλούτου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ