Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Ανεξάρτητο υπ. Οικονομικών

Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Ανεξάρτητο υπ. Οικονομικών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απαντώντας στις προτροπές για τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου στα χέρια της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU). Η CDU ετοιμάζεται να ξεκινήσει τριμερείς διαπραγματεύσεις με το FDP και τους Πράσινους μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα και την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ. Προσωρινός αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ορίσθηκε ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Ομως ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση η CDU θα πρέπει να παραδώσει το υπουργείο, απαντώντας στον στενό σύμμαχο της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παραμείνει στο κόμμα για να διαφυλαχθεί η κληρονομιά του Σόιμπλε. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διαχωρισμός ανάμεσα στην καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Λίντνερ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ενας Πράσινος, ένας Χριστιανοκοινωνιστής ή ένας Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από το να αφεθεί το υπουργείο στα χέρια της CDU». Ο Λίντνερ δεν σχολίασε αν διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών για τον εαυτό του. Αν και αναμενόταν ότι το FDP θα διεκδικήσει το υπουργείο, στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι ο Λίντνερ, ο οποίος πριν από τις εκλογές έλεγε ότι θα προτιμούσε να παραμείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Στη συνέντευξη στη FAZ, ο Λίντνερ επαναλαμβάνει τις σκληροπυρηνικές θέσεις του κόμματός του για την Ευρώπη που περιλήφθηκαν στο εκλογικό πρόγραμμα του FDP τόσο για τον μηχανισμό διάσωσης όσο και για την τροποποίηση της συνθήκης ώστε να προβλέπεται η έξοδος από την Ευρωζώνη. Ο Λίντνερ επανέλαβε ότι διαφωνεί με τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ιδέα που υποστηρίζεται από τον Σόιμπλε, τη Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και με τη δημιουργία ενός κοινού ασφαλιστικού σχήματος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο ηγέτης του FDP προειδοποίησε, εξάλλου, τους Μέρκελ και Αλτμάιερ να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τις Βρυξέλλες πριν από τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης: «Η Γερμανία αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις. Για μένα είναι αδιανόητο ένας υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών να διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες σαν μη συνέβη τίποτε… Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις πριν υπάρξει νέα πολιτική νομιμοποίηση».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανήκει στην Μπούντεσταγκ από το 1972 και την επόμενη εβδομάδα θα είναι εκτός απροόπτου ο επόμενος πρόεδρος του σώματος. Η εκλογή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί με μεγάλη πλειοψηφία καθώς ο Γερμανός πολιτικός είναι από τους δημοφιλέστερους στη χώρα. Εξι αναπληρωτές του πρόκειται να αναδειχθούν από τη γερμανική Βουλή και ήδη οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν ανακοινώσει τον Χανς Πέτερ Φρίντριχ, οι Πράσινοι την Κλαούντια Ροτ και η Εναλλακτική για τη Γερμανία τον Αλμπρεχτ Γκλάζερ. Δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο όνομα του εκλεκτού τους οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα της Αριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή