Αύξηση εξαγωγών 5% και επενδύσεων 0,3% προβλέπει η Euler φέτος

Αύξηση εξαγωγών 5% και επενδύσεων 0,3% προβλέπει η Euler φέτος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό 1% προβλέπει ο παγκόσμιος ασφαλιστής πιστώσεων Euler Hermes ότι θα αναπτυχθεί το 2017 η ελληνική οικονομία, προσγειώνοντας τις προβλέψεις της πολύ πιο κάτω από την επίσημη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8%.

Εμπόδιο, σύμφωνα με την κ. Καταρίνα Ουτερμέλ, κορυφαία οικονομολόγο για την Ευρώπη της Euler Hermes και της Allianz, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και το οποίο στερεί από την οικονομία την πολύτιμη ρευστότητα που θα μπορούσε να στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση. Οι οικονομικοί αναλυτές της Euler Hermes εκτιμούν ότι το 2018 η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναγκαία ωστόσο είναι η ενίσχυση των επενδύσεων που θα δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί τόσο για το 2017 όσο και το 2018 την κινητήριο δύναμη.

Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν κατά 5% το 2017 και οι επενδύσεις θα αυξηθούν οριακά μόλις κατά 0,3%, προσφέροντας ωστόσο μια πρόσθετη στήριξη για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Για το 2018 οι προβλέψεις της Euler Hermes ανεβάζουν την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στα 3,4 δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από την άνοδο κατά 1,5 δισ. ευρώ των εξαγωγών στον τομέα της ενέργειας και κατά 580 εκατ. ευρώ του αγροτικού τομέα, ενώ στα 288 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η πρόσθετη συμβολή του κλάδου των χημικών. Οι προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα προδιαγράφονται σημαντικές, αλλά για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής με ενίσχυση της απόδοσης της παραγωγής και στροφή σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και, εκτός από τις αξιόπιστες παραδοσιακές αγορές, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει και τη δυναμική των αναδυόμενων αγορών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Ουτερμέλ, καλείται να αξιοποιήσει τα οφέλη από τη μείωση του κόστους εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την επιστροφή σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό οι βασικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και η αναποτελεσματικότητα του κράτους, που αποτελούν τους πιο προβληματικούς παράγοντες για την επιχειρηματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή