Ανησυχία για ρωσικό κέντρο στη Σερβία

Ανησυχία για ρωσικό κέντρο στη Σερβία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η Ρωσία στη Σερβία ώστε να χορηγηθεί η διπλωματική ιδιότητα στο ρωσικό προσωπικό ενός αμφιλεγόμενου κέντρου, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν πιθανή ρωσική βάση κατασκοπείας εις βάρος της Δύσης στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Ανθρωπιστικό Κέντρο Ρωσίας – Σερβίας» στην πόλη της Νις εντάσσεται σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να κατασκοπεύσει τη Δύση στην περιοχή των Βαλκανίων. Τα Βαλκάνια, όπως είναι γνωστό, συνιστούν στρατηγική περιοχή στην οποία η Ρωσία μάχεται ώστε να εδραιώσει τη δική της επιρροή. Επισήμως, η Μόσχα διαψεύδει τέτοιου είδους διαρροές και δηλώνει πως το κέντρο εξυπηρετεί αποκλειστικά ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το γραφείο του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σερβία Αλεξάντερ Τσεπουρίν. O τελευταίος άσκησε πίεση για την επίλυση του καθεστώτος του κέντρου «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» εξαιτίας «του μεγάλου όγκου εργασίας». Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς έχει καταστήσει σαφές πως «ούτε η Μόσχα ούτε η Ουάσιγκτον» θα επηρεάσουν την απόφαση της κυβέρνησης ως προς το καθεστώς του κέντρου. «Το κέντρο στη Νις είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς από εκεί ξεκινά η βοήθεια για επείγουσες καταστάσεις», δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κέντρο, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα της Σερβίας με τη Βουλγαρία και το Κόσοβο. Το ρωσικό υπουργείο για Επείγουσες Καταστάσεις συνιστά εταίρο του κέντρου. Ετσι, πέρα από δραστηριότητες που αφορούν την αποκατάσταση καταστροφών, το κέντρο προβαίνει, μέσω αρμόδιων υπηρεσιών, στην εκτέλεση αποστολών που ανατίθενται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, δήλωσε προσφάτως πως η ύπαρξη της βάσης δεν ανησυχεί τους Αμερικανούς «γι’ αυτό που είναι τώρα, αλλά γι’ αυτό που μπορεί να γίνει εάν λάβει αυτό που επιθυμεί η Ρωσία από τη Σερβία, ένα είδος ειδικού καθεστώτος, μιας διπλωματικής προστασίας ή ασυλίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή