Εκκλησιαστική περιουσία και διορισμοί ιερέων

Εκκλησιαστική περιουσία και διορισμοί ιερέων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης που είχαν χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, χωρίς να λείψουν πάντως από τη συζήτηση θέματα όπως η ανάγκη διορισμών ιερέων.

Ειδικότερα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα έντεκα μητροπόλεις. Το επόμενο βήμα είναι η ψηφιοποίηση και η αξιολόγηση των ακινήτων και η δημιουργία μαζί με την πολιτεία ενός φορέα, μέσω του οποίου θα γίνεται η αξιοποίηση και η διανομή των κερδών κατά το ήμισυ. Η Εκκλησία θα διαθέσει το ποσό για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, για την αναστήλωση ναών και ιερών μνημείων και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ιδρυμάτων της.

«Εχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η καταγραφή, και μεθοδολογικά, δεν είναι κάτι απλό. Γι’ αυτό είπαμε να αρχίσουμε από μητροπόλεις που έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή, ώστε να κατηγοριοποιήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Γιατί υπάρχουν θέματα που είναι ξεκάθαρα και ορισμένα εξαιρετικά σύνθετα. Για τα σύνθετα δεν σημαίνει ότι κάθε φορά θα αναζητούνται λύσεις στα δικαστήρια. Υπάρχουν δυνατότητες και για συνεννοήσεις. Οπότε με έναν εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η καταγραφή για όσες μητροπόλεις το θελήσουν. Προφανώς και δεν είναι υποχρεωτικό για όλες τις μητροπόλεις», παρατήρησε ο κ. Γαβρόγλου.

Ενα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν και η ανάγκη πρόσληψης ιερέων σε ακριτικές περιοχές (π.χ. Ειδομένη). Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για εθνική ανάγκη, ενώ συνεργάτες του μιλώντας στην «Κ» ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να γίνουν διορισμοί με βάση τις αναλογίες που έχουν συμφωνηθεί από το μνημόνιο.

Τέλος, για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «το θέμα των Θρησκευτικών είναι πράγματι πολύ ουσιαστικό, αλλά έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Οι φάκελοι που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή θα εξεταστούν ξανά από την Ιερά Σύνοδο και θα πούμε πάλι τις απόψεις μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή