Η Credit Suisse απέρριψε «επιθετική» πρόταση για διάσπασή της σε τρία μέρη

Η Credit Suisse απέρριψε «επιθετική» πρόταση για διάσπασή της σε τρία μέρη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse δεν αποδέχθηκε πρόταση του διαχειριστή κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) Ρούντολφ Μπόχλι για τη διάσπαση της υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι η διοίκησή της κάνει καλά τη δουλειά της. «Δεν μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις χωρίς να έχει λάβει τα μέτρα του», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χέρο, επικεφαλής της Harris Associates, ο οποίος κατέχει το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Credit Suisse. O Ρούντολφ Μπόχλι, επικεφαλής της RBR Capital Advisors, που ελέγχει το 0,2% των μετοχών της Credit Suisse, επιδίωξε τη διάσπαση της τράπεζας, διότι δεν υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Πριν από δύο χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Τίντζαν Θίαμ έθεσε σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου, ρίχνοντας το βάρος στην ιδιωτική τραπεζική και στη διαχείριση πλούτου. Μία από τις προτεραιότητες είναι, επίσης, η απαλλαγή της τράπεζας από προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού, που, όμως, δεν πραγματοποιείται βεβιασμένα για να πουληθούν στην καλύτερη δυνατή τιμή, όπως δήλωσε ο κ. Χέρο στο πρακτορείο Bloomberg. «Ο λόγος που ο συγκεκριμένος ακτιβιστής επενδυτής “κυνηγάει” την τράπεζα είναι ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη. Εμείς, όμως, θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου σε λίγα χρόνια», σχολίασε ο κ. Χέρο. Ο κ. Μπόχλι της RBR Capital Advisors πρότεινε τη διάσπαση του ομίλου σε τρία μέρη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο μετόχων της Credit Suisse αντανακλά την επενδυτική φιλοσοφία και στρατηγική τους. Τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) επιδιώκουν άμεσα αποδόσεις από τις επενδύσεις τους, ενώ η Harris Associates διατηρεί μετοχές της Credit Suisse εδώ και μια 12ετία.

Τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν το β΄ τρίμηνο κατά 78%, λόγω της μείωσης των δαπανών, ενώ η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί περίπου κατά 10% από τις αρχές του έτους. Την τελευταία δεκαετία, όμως, η μετοχή της Credit Suisse έχει χάσει το 82%, με την τιμή της να διολισθαίνει από τα 87,39 ελβετικά φράγκα το 2007 στα 15,66 ελβετικά φράγκα, σήμερα.

Την άποψη του κ. Χέρο μοιράζεται ο Τόμας Μπράουν, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην BWM AG, η οποία κατέχει περίπου 4,6 εκατ. μετοχές της Credit Suisse. «Οι δραστηριότητες της τράπεζας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσή τους», τονίζει στο Bloomberg. H Harris Associates είναι επενδυτική εταιρεία με κεφάλαια 118 δισ. δολ. και ανήκει στον όμιλο της Natixis Asset Management.

H Credit Suisse υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009. Πέρυσι κατέληξε σε συμβιβαστική λύση με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να κλείσει η υπόθεση της παραπειστικής πώλησης τιτλοποιημένων δανείων σε επενδυτές, πληρώνοντας πρόστιμο 5,3 δισ. δολλαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή