Τουρκία: «Σε καλό δρόμο» οι συνομιλίες με ΗΠΑ για τις υπηρεσίες έκδοσης visa

Τουρκία: «Σε καλό δρόμο» οι συνομιλίες με ΗΠΑ για τις υπηρεσίες έκδοσης visa

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε καλό δρόμο» βρίσκoνται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa), σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατύπωσε μάλιστα ότι η λύση αναμένεται να βρεθεί σύντομα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την απόφαση αναστολής έκδοσης visa στους πολίτες των δύο χωρών.

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ νατοικών συμμάχων, αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έφτασε την Τρίτη στην Τουρκία για συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στην κρίση. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάνουν θετική αποτίμηση των συνομιλιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται εποικοδομητικά.

Ωστόσο, νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει στις «επιβολές» των ΗΠΑ σχετικά με την έκδοση visa, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «άσκοπη» την κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι απαιτείται οι δύο πλευρές να βρουν λύση βασισμένη στην αμοιβαία κατανόηση, ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεν είναι σωστό να τιμωρούνται άδικα άνθρωποι. «Θα συνεργαστούμε αν οι (αμερικανικές) απαιτήσεις συμπίπτουν με τους κανόνες του συντάγματός μας αλλά δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις και θα απορρίψουμε ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε», διαμήνυσε ο Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγνκτον προχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου στην αναστολή όλων των υπηρεσιών έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) – εκτός των θεωρήσεων μετανάστευσης- στις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι θέλει να «επανεκτιμήσει» τη δέσμευση της Τουρκίας προς το προσωπικό της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή