Ενα απόγευμα με τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε στην οδό Ιπποκράτους

Ενα απόγευμα με τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε στην οδό Ιπποκράτους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κύριε Νέσμπο, όπως βλέπετε είμαι μικρή και δεν είναι εύκολο να διαβάσω όλα σας τα βιβλία, που τόσο αγαπάει η μαμά μου. Ομως, να ρωτήσω κάτι; Μήπως τελικά ζηλεύετε τον Χάρι Χόλε; Μήπως θέλετε να είσαστε τόσο γνωστός όσο αυτός;». Η 11χρονη θαυμάστρια του Νορβηγού συγγραφέα τού έκανε ίσως την πιο ντόμπρα ερώτηση σε σχέση με τους δημοσιογράφους που τον «βασάνιζαν» με τις δικές τους απορίες τη Δευτέρα το απόγευμα. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Νέσμπο γνώρισε από κοντά καμιά 40αριά φανατικούς αναγνώστες του, μέλη του κλαμπ νουάρ των εκδόσεων «Μεταίχμιο» που κυκλοφορεί τα βιβλία του στην Ελλάδα. Η «πολιορκία» έγινε στον πολυχώρο των εκδόσεων στην Ιπποκράτους. Ο Νορβηγός κατέφτασε στην ώρα του, με την εκλεκτή της καρδιάς του. Ηταν και οι δύο μαυρισμένοι από την πρόσφατη παραμονή τους στην Κάλυμνο για αναρρίχηση, το αγαπημένο του σπορ. Τσίμπησαν πρόχειρα κάτι που τους είχαν παραγγείλει από κολωνακιώτικο take away και ύστερα ο συγγραφέας αφέθηκε στην ανάκριση των θαυμαστών του.

Οσοι παρευρεθήκαμε, είχαμε τη σαφή οδηγία να το κρατήσουμε μυστικό, για να μην κλείσει η κεντρική οδός από τους ανθρώπους που θα έσπευδαν να ζητήσουν αυτόγραφα. Δικαίως. Αυτοί που δεν γνωρίζουν το φαινόμενο Νέσμπο, θα απορήσουν. Είναι δυνατόν να γίνεται τόσος θόρυβος για τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων με πολύ αίμα και βία, ο οποίος χθές εμφανίστηκε και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μπροστά σε πολυπληθές κοινό; Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε 23 δευτερόλεπτα πωλείται ένα βιβλίο του στην παγκόσμια αγορά (τα αντίτυπα έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια), τότε θα συνειδητοποιήσει και την τεράστια δημοφιλία του, η οποία απλώνεται και στη χώρα μας. Εκτός από τους βιβλιοφάγους σε λίγο θα τον αγαπήσουν και οι κινηματογραφόφιλοι, καθώς πριν από μια εβδομάδα βγήκε στη μεγάλη οθόνη, η μεταφορά του μυθιστορήματός του «Ο Χιονάνθρωπος» με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ.

Από κοντά ο Νέσμπο αναδίδει συμπάθεια και ανεπιτήδευτη απλότητα. Στην ερώτηση της μικρής παραδέχθηκε ότι –ναι– ζηλεύει τον Χάρι Χόλε και είναι βέβαιος πως ο χάρτινός του ήρωας τον έχει ξεπεράσει στη φήμη. Βέβαια, φρόντισε να ξεκαθαρίσει και τη θέση του: δεν είναι τόσο ταυτισμένοι όσο φαντάζεται ο κόσμος: «Ο Χάρι δεν είναι τύπος για πολλά πολλά. Σαν κάτι φίλους μας που περνάμε μαζί το Σαββατοκύριακο και μετά τη Δευτέρα δεν θες να τους πάρεις αμέσως τηλέφωνο, θες να αφήσεις λίγο τον χρόνο να περάσει».

Ποδοσφαιρόφιλος (οπαδός της βρετανικής Τότεναμ παιδιόθεν), μουσικός, τέως χρηματιστής, κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το μόνο γνωστό είναι πως έχει μια κόρη. Δημιούργησε τον αλκοολικό και γυναικά ντετέκτιβ του πριν από 20 χρόνια. Και ομολόγησε πως είναι στιγμές που τον βαριέται και θα ήθελε να τον ξεφορτωθεί. Ο Νορβηγός δεν φοβήθηκε να απαντήσει σε καμιά από τις απορίες του κοινού, ούτε να δείξει πόσο πιστεύει στον εαυτό του, με μια δόση αυτοσαρκασμού και όχι έπαρσης: «Φοβάστε ποτέ ότι θα στερέψει η έμπνευσή σας κ. Νέσμπο;» του είπε μια κοπέλα στο τέλος. «Δεν νομίζω. Κάθε φορά που αρχίζουν έντονες αναταράξεις σε κανένα αεροπλάνο που είμαι επιβάτης, λέω: “Θεέ μου θα πεθάνω και δεν θα προλάβω να γράψω καμιά δεκαριά βιβλία που θέλω”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή