Οι ομογενείς καθηγητές δημιουργούν φιλέλληνες φοιτητές, τόνισε από τη Βοστώνη ο Τ. Κουίκ

Οι ομογενείς καθηγητές δημιουργούν φιλέλληνες φοιτητές, τόνισε από τη Βοστώνη ο Τ. Κουίκ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομογενείς πανεπιστημιακούς καθηγητές που «τρέχουν» προγράμματα εκπαιδευτικών εκδρομών για τους φοιτητές τους στην Ελλάδα, συναντήθηκε στη Βοστώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας, Στράτο Ευθυμίου, ο κ. Κουίκ πραγματοποίησε επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University) και στο κολλέγιο Emmanuel, όπου μίλησε στους φοιτητές Διεθνών Σχέσεων για την Ελλάδα και τη θέση της στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, συνεργάστηκε διεξοδικότερα με τους καθηγητές Κέλλυ Πολυχρονίου (Boston University), Πέτρο Βαμβακά (Emmanuel College) και Νίκο Πρεβελάκη (Harvard University), προκειμένου να τους ενθαρρύνει για περισσότερες ετήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ελλάδα, με τη στήριξη και των συναρμόδιων υπουργείων.

«Είναι πολύ σημαντικές οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ομογενείς καθηγητές μας, διοργανώνοντας αυτές τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ελλάδα, που κρατούν τέσσερις και πέντε εβδομάδες. Στις ομάδες τους οι περισσότεροι φοιτητές είναι από διάφορα κράτη. Είναι παιδιά που γνωρίζουν την πατρίδα μας, την αγαπούν και γίνονται φανατικοί φιλέλληνες» δήλωσε ο Τ. Κουίκ και τόνισε:

«Στα ταξίδια αυτά, πέρα από το τελικό στάδιο μελέτης ορισμένων μαθημάτων τους, έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, να επισκεφθούν τη Βουλή μας, να τους γίνει ενημέρωση για τα εθνικά μας θέματα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την οικονομική πορεία της χώρας μας, να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα, να κάνουν εκδρομές σε νησιά και γενικά να γνωρίσουν όσο γίνεται καλύτερα τον τόπο μας. Πολλά από αυτά τα παιδιά, μαθαίνουν και ελληνικά».

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κουίκ ζήτησε από τους καθηγητές να αυξήσουν τον αριθμό των ετήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών τους και να παρακινήσουν κι άλλους ομογενείς καθηγητές της Βοστώνης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Τους εξήγησε επίσης, ότι είναι εφικτό να εμπλακούν σε αυτά τα προγράμματα τα συναρμόδια ελληνικά υπουργεία, όπως και η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ώστε να μεγιστοποιηθούν και οι συμμετοχές και τα θετικά αποτελέσματα.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με πρυτάνεις, κοσμήτορες και καθηγητές που έχουν σχέση με έδρες Ελληνικών Σπουδών.

Τέλος ανέφερε, πως είχε εποικοδομητική συνάντηση με τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βοστώνης, τα οποία και ενημέρωσε, με βάση την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για προγράμματα κοινών φοιτητικών θερινών επισκέψεων και στις τρεις χώρες. Η Ομοσπονδία αντέδρασε θετικά και ανέλαβε να βοηθήσει στην οργάνωση αντίστοιχης τριμερούς εκδρομής το 2018, σε συνεννόηση με την Κυπριακή και την Ισραηλινή Κοινότητα Βοστώνης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών.

Επίσης, ο κ. Κουίκ κάνει γνωστό πως έπειτα από ερώτησή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τον ενημέρωσε ότι «μπαίνει στην τελική του διευθέτηση το θέμα της απόδοσης των χρημάτων του εράνου για τη Μυρτώ, παρά τις νομικές δυσκολίες που είχαν προκύψει: Και το νοσοκομείο πληρώθηκε και ένα ειδικό μηχάνημα αγοράστηκε και όλα θα κλείσουν με βάση τα αρχικά πρωτόκολλα που είχε συμφωνήσει η Ομοσπονδία ως προς τη διαχείριση του ποσού που συγκεντρώθηκε».

Με τη σύντομη στάση του στη Βοστώνη ο κ. Κουίκ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις επαφές που είχε με ομογενείς, και επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή