Ρωσία: Bουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος ζητούν την απαγόρευση της ταινίας «Ο Θάνατος του Στάλιν»

Ρωσία: Bουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος ζητούν την απαγόρευση της ταινίας «Ο Θάνατος του Στάλιν»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σατιρική κωμωδία «Ο Θάνατος του Στάλιν», του συγγραφέα και σκηνοθέτη Αρμάντο Γιανούτσι, πραγματεύεται τη μάχη για την εξουσία και τη διαδοχή που άρχισε μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953, προσεγγίζοντας με τρόπο σατιρικό τα όσα επακολούθησαν το τέλος του Σοβιετικού ηγέτη. Μολαταύτα,  μία μερίδα πολιτικών στη Ρωσία δεν συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση, ζητώντας την απαγόρευση της ταινίας. 

Ο ίδιος ο Γιανούτσι δήλωσε μετά την χθεσινή πρεμιέρα της ταινίας στην Βρετανία, ότι πρόκειται για μια σατιρική κωμωδία «που περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται μέσα στο Κρεμλίνο, τον αγώνα για την εξουσία, την απεγνωσμένη διαμάχη για την επιβίωση που γίνεται στην πραγματικότητα», εστιάζοντας στην παράνοια που κυριάρχουσε εκείνη την περίοδο, αλλά και στις συνέπειες των πράξεων των διεκδικητών της εξουσίες, οι οποίες επηρέασαν όλη τη σοβιετική επικράτεια. 

Την απαγόρευση της προβολής της ταινίας ζήτησαν οι κομμουνιστές βουλευτές του ρωσικού κοινοβουλίου, με τον εκπρόσωπο τους, Αλεξάντρ Γιουσένκο, να χαρακτηρίζει την ταινία «απεχθή βρωμιά» και να τονίζει ότι «η δημοτικότητα του Στάλιν και του Λένιν αυξάνεται σήμερα στους νέους».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο Σεργκέι Όμπουχοφ, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε ότι η ταινία «συνιστά μια νέο μορφή ψυχολογικού πολέμου εναντίον της χώρας».

Μια δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει το Levada-Centr τον Ιούνιο είχε δείξει ότι ο Στάλιν αποτελεί «την πιο εξέχουσα ιστορική προσωπικότητα» της χώρας, σύμφωνα με τους Ρώσους πολίτες, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ακολουθεί στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης. 

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Στηβ Μπουσέμι, (Steve Buscemi) στον ρόλο του Νικήτα Χρουστσόφ , ο Τζέφρι Τέιμπορ (Jeffrey Tambor) στον ρόλο του Γκεόργκι Μαλενκόφ, και Τζέισον Άιζακς (Jason Isaacs) στον ρόλο του Γκεόργκι Ζούκοφ, ο Ρούπερτ Φρεντ (Rupert Friend) ο οποίος υποδύεται τον γιο του Στάλιν, Βασίλι, το μέλος των θρυλικών Monty Python, Μάικλ Πάλιν (Michael Palin) ο οποίος υποδύεται τον Βιτσισλάβ Μολότοφ και ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ (Simon Russell Beale) , ο οποίος υποδύεται τον Λαβρέντι Μπέρια. Τον Στάλιν υποδύεται με εξαιρετικά κωμικό τρόπο ο ηθοποιός Άντριαν ΜακΛάφλιν (Adrian McLoughlin).

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή