Απειλές από τη Μαδρίτη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Εκκληση στον Καταλανό ηγέτη, Κάρλος Πουτζντεμόν, να «φερθεί υπεύθυνα» αποφεύγοντας να κηρύξει σήμερα την ανεξαρτησία της περιοχής του, απηύθυνε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, απειλώντας την ίδια ώρα να διατάξει τον απευθείας έλεγχο της Καταλωνίας από τη Μαδρίτη.

Το ισπανικό σύνταγμα επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει τη διοίκηση μίας περιοχής, εφόσον αυτό εγκριθεί από την Ανω Βουλή της χώρας, στην οποία το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η κεντρική κυβέρνηση θα επιβάλλει την εξουσία της σε περιοχή, στις τέσσερις δεκαετίες δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας.

Η σημερινή καταληκτική ημερομηνία για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από τον Πουτζντεμόν απειλεί να βυθίσει την Ισπανία σε πρωτοφανή συνταγματική κρίση. «Είναι άραγε τόσο δύσκολο να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα; Η Καταλωνία κήρυξε την ανεξαρτησία της; Αν το έκανε, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αν δεν το έκανε, μπορούμε να συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση», είπε χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Μαριάνο Ραχόι. Εάν ο Πουτζντεμόν δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Καταλωνία δεν θα διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, το ισπανικό σύνταγμα του 1978 επιτρέπει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης να αναλάβει τη διοίκηση της περιοχής.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα, η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι ο Πουτζντεμόν μελετά την προκήρυξη «συντακτικών εκλογών» με στόχο τη σύσταση συντακτικής συνέλευσης για τη νεοσύστατη ανεξάρτητη δημοκρατία της Καταλωνίας. Το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών απέρριψε, όμως, σε χθεσινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της καταλανικής διπλωματίας, Ραούλ Ρομέβα.

Την ίδια ώρα, τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ισπανία κάλεσε χθες για διαβουλεύσεις το υπουργείο Εξωτερικών της Μαδρίτης, ζητώντας του να εξηγήσει τα σχόλια του προέδρου Μαδούρο για την κατάσταση στην Καταλωνία.

Δηλώσεις Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο είπε την Τρίτη ότι η Ισπανία έχει φυλακίσει πολιτικούς κρατουμένους, μετά τη σύλληψη δύο ηγετικών στελεχών καταλανικών οργανώσεων.

Οι Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ, επικεφαλής οργανώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, αντιμετωπίζουν κατηγορίες στάσης, με αφορμή βίαιη διαδήλωση του περασμένου μήνα, στην οποία άνδρες της αστυνομίας εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό κτιρίου στη Βαρκελώνη, ενώ διαδηλωτές πυρπολούσαν τα οχήματά τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή