Κυβερνητικό βέρτιγκο λόγω F-16

Κυβερνητικό βέρτιγκο λόγω F-16

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκάλεσε στο πρωθυπουργικό και κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η εστίαση της συζήτησης γύρω από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ στη συμφωνία για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16. Επικοινωνιακά, ο τρόπος που παρουσιάσθηκε η συμφωνία, με τον κ. Ντόναλντ Τραμπ να δείχνει ικανοποιημένος με την εξασφάλιση για την αμερικανική πλευρά ενός έργου 2,4 δισ. δολ. που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ήταν ισχυρό χτύπημα για την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στις ΗΠΑ για να διεκδικήσει επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και φάνηκε ότι ήταν ο κ. Τραμπ που επέτυχε ακριβώς αυτό. Παράλληλα, η αναφορά σε διάθεση 2,4 δισ. δολ. για εξοπλισμούς στη δεδομένη, εξαιρετικά δυσμενή για την οικονομία κατάσταση, προκάλεσε κινητοποίηση στην Αθήνα για να μετριασθεί ο αρνητικός αντίκτυπος. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η απροκάλυπτη φιλοαμερικανική στροφή του κ. Τσίπρα κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκάλεσε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλαβε χθες τη δημόσια «πυροσβεστική» παρέμβαση, με την κυβέρνηση να επιθυμεί ασφαλώς να διαμορφώσει το δικό της αφήγημα έναντι των αρχικών εντυπώσεων. «Ο κ. Τσίπρας είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός και εκπροσωπεί στις ΗΠΑ τη χώρα του και την ελληνική κυβέρνηση. Δεν εκπροσωπεί ούτε τις προσωπικές του πολιτικές καταγωγές ούτε τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην αμερικανική πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Ρ/Σ Real), απαντώντας πρωτίστως στα ερωτήματα που γεννώνται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς θέλοντας να προκαταλάβει την πιθανότητα δημόσιας διατύπωσης των προβληματισμών αυτών.

Αναφορικά με τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ναι μεν το σύνολο της συμφωνίας είναι 2,4 δισ., αλλά «σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό, θα είναι ύψους 1,1 δισ.».

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή, απρόθυμη εμφανίστηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ. Μόνο τα «υποχρεωμένα» εκ της θεσμικής ιδιότητάς τους κοινοβουλευτικά στελέχη του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου μίλησαν με επαινετικά λόγια για το ταξίδι αυτό.

Ο πρώτος που επικαλέστηκε τις δηλώσεις Τραμπ ως ένδειξη της σπουδαίας δουλειάς που κάνει η σημερινή κυβέρνηση ήταν αργά το βράδυ της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλος. Το ίδιο βράδυ, με «αριστερό αποτύπωμα» στην τοποθέτησή του, ο κ. Ι. Θεοφύλακτος ανέφερε: «Παρά τις πολιτικές διαφωνίες μας με τον συγκεκριμένο πολιτικό άνδρα, πρόκειται για μια επίσκεψη μεγάλης σημασίας που ισχυροποιεί τη χώρα μας».

Χθες το πρωί και ενώ συνεχιζόταν η διήμερη συνεδρίαση με αντικείμενο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μεταξύ άλλων, κάλεσε τη Ν.Δ. να πει δημοσίως «αν είναι υπέρ ή κατά της αναβάθμισης των F-16». Τον λόγο έλαβαν στη συνέχεια αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων, οι Αικατερίνη Ιγγλέζη, Χαρά Καφαντάρη, Ηλ. Καματερός, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Δ. Δημητριάδης, Δ. Εμμανουηλίδης, Ν. Συρμαλένιος, Δ. Γάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Μαρία Θελερίτη), οι οποίοι μίλησαν μόνον επί του νομοσχεδίου. Κοινοβουλευτικά, αυτή είναι η ορθή τακτική κατά τη διάρκεια διαδικασιών νομοθετικού έργου, πλην όμως είναι γνωστό ότι σχεδόν άπαντες και πάντα κάνουν χρήση των ομιλιών τους, προκειμένου να υπερασπιστούν κυβερνητικές επιλογές επί κεντρικών πολιτικών θεμάτων. Στην παρούσα περίπτωση, ωστόσο, αυτό δεν συνέβη.

«Δεν ξέρω αν όσοι ακούσατε χθες τα λόγια του πρωθυπουργού ή όσοι έτυχε να αντιληφθείτε το νόημα των ευχαριστιών του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθείτε μέσα σας να αισθάνεστε τόσο αριστεροί», έσπευσε να σχολιάσει με καυστικό τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή