«Νέα εποχή» για την Κίνα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όραμά του για μια «σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα», η οποία θα αναλάβει «κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή» σκιαγράφησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με την εισήγησή του στο 19ο τακτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αν και από την εισήγησή του απουσίαζε κάθε αναφορά σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ο Κινέζος ηγέτης επέμεινε ότι η χώρα του εισέρχεται σε μια «νέα εποχή» – όρο που χρησιμοποίησε 36 φορές στις τρεισήμισι, περίπου, ώρες της ομιλίας του. Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αναδυόμενη δύναμη, ο Σι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, στη διαχείριση της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας πολλών βιομηχανιών και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι πήραν τις θέσεις τους στη μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτήτων με τις παραδοσιακές στολές τους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ολυμπιονίκες και ένας αστροναύτης, που έδιναν έναν φολκλορικό χαρακτήρα στην πανηγυρική εναρκτήρια εκδήλωση.

Παρών ήταν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος, στα 91 του χρόνια, εξακολουθεί να διατηρεί επιρροή σε μερίδα των κομματικών στελεχών. Το συνέδριο του ΚΚΚ συνέρχεται κάθε πέντε χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, Πολιτικού Γραφείου και Εκτελεστικής Γραμματείας. Η ομιλία του Σι απέπνεε αυξημένη εθνική αυτοπεποίθηση και περιείχε προειδοποιήσεις εναντίον κάθε αποσχιστικής τάσης, με προφανείς παραλήπτες το Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ και το Σινγιάνγκ, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση πως η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χώρας. Παράλληλα, ο Σι τόνισε ότι η χώρα του θα παραμείνει ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο, υποσχόμενος μέτρα για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, ενώ άσκησε κριτική στις τάσεις απομονωτισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, αποφεύγοντας να αναφερθεί προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή