Μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά

Μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όπλο την ιδιότητα του ευάλωτου πληθυσμού, οι Αρχές αναίρεσαν την πρότερη τακτική τους να κρατούν πρόσφυγες και μετανάστες έως την πρώτη συνέντευξη για το άσυλο και ξεκίνησαν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα, με στόχο να μειωθούν άμεσα κατά 2.000 οι πρόσφυγες στα νησιά και κατά 1.000 ειδικότερα στη Λέσβο. Το βράδυ της Τρίτης μεταφέρθηκαν με πλοίο στον Πειραιά 107 ευάλωτα άτομα, κυρίως οικογένειες, χθες το πρωί μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Καβάλα άλλα 67, ενώ άλλα 100 είχαν προγραμματιστεί για χθες το βράδυ.

Εντός του Οκτωβρίου έχουν γίνει 1.500 μεταφορές από τη Μυτιλήνη προς την ηπειρωτική χώρα και 14.800 από τον Ιούνιο του 2016. «Η κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό των ευάλωτων», ανέφεραν στην «Κ» πηγές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ, σύμφωνα με στελέχη του κέντρου της Μόριας, το 52% των διαμενόντων στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Λέσβο είναι ευάλωτες περιπτώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν μετακινηθεί ο μισός προσφυγικός πληθυσμός της Μόριας, που σήμερα είναι 5.497 άνθρωποι, αποσυμφορείται άμεσα το κέντρο που η χωρητικότητά του έχει πλέον διαμορφωθεί στα 2.330 άτομα. Παράλληλα κι ενώ οι υπόλοιπες δομές της Λέσβου έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία ενόψει χειμώνα (Καρά Τεπέ, Ελβετικός Σταυρός, ΠΙΚΠΑ), στη Μόρια έχει αναλάβει ο Στρατός, που αναμένεται να ολοκληρώσει στα μέσα Νοεμβρίου την ηλεκτρική εγκατάσταση, καθώς προβλέπεται να τοποθετηθούν air condi­tion στις μεγάλες σκηνές. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπατη Αρμοστεία παρέδωσε ό,τι στοκ είχε σε ρουχισμό και κουβέρτες.

«Οποιαδήποτε μετακίνηση από τα νησιά είναι καλοδεχούμενη και αναγκαία, αλλά πρέπει να αρθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός στα νησιά. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να παράσχουν αξιοπρεπείς συνθήκες, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα. Αυτή η συνθήκη εξαναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να εξαθλιώνονται», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Κοσμόπουλος, μέλος της επιτροπής της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το κέντρο της Μόριας. Παράλληλα, τόνισε ότι, μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους δύο Σύρους πρόσφυγες που προσέφυγαν στο όργανο, «έχει δοθεί προφορική εντολή στην αστυνομία να κρατά υπό περιορισμό Σύρους», γεγονός «ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί έχοντας διαφύγει τον πόλεμο, βρίσκονται πίσω από συρματοπλέγματα». Υπό κράτηση εντός του κέντρου βρίσκονται και άλλοι πρόσφυγες «χαμηλού ποσοστού αναγνώρισης προσφυγικού προφίλ» (Αλγερινοί, Αιγύπτιοι, κ.λπ.).

Τέλος, σε καταγγελία προχώρησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς, κάνοντας λόγο για «υπερβολική συνταγογράφηση ναρκωτικών-ηρεμιστικών φαρμάκων» από γιατρούς που εργάζονται σε ΜΚΟ και προορίζονται για πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή