Θολό τοπίο η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Θολό τοπίο η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους αριθμούς τα πάει καλά το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο η πράξη αποδεικνύει πως υπάρχουν θολά σημεία και ότι η εκπαίδευση των προσφύγων απαιτεί καλύτερη οργάνωση.

Ειδικότερα, χθες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν περίπου 7.000 προσφυγόπουλα ηλικίας 6-16 ετών, τα οποία κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά θα ενταχθούν σε δομές, είτε πρωινές τάξεις (ΖΕΠ) είτε απογευματινές τάξεις (ΔΥΕΠ). Από αυτά, 2.493 παιδιά μένουν σε διαμερίσματα ή ξενώνες και ήδη έχουν εγγραφεί σε σχολεία για να παρακολουθήσουν το πρωινό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, 2.360 παιδιά μένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι 1.000 σχολεία θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να απορροφηθεί από την πρωινή ζώνη. Ωστόσο, έως τώρα λειτουργούν μόλις 211 τάξεις πρωινής ζώνης – τόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί για τις θέσεις. Το ερώτημα είναι εάν αυτές θα μπορούν να απορροφήσουν τα 2.493 παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες προσλήψεις για τις τάξεις πρωινής ζώνης. Οσο για τις απογευματινές τάξεις ΔΥΕΠ, πλην όσων παιδιών μένουν στον Ελαιώνα, τα οποία θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα της πρωινής ζώνης, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των υπολοίπων σε κάποια ΔΥΕΠ και σε ποια σχολεία αυτές θα δημιουργηθούν.

Επίσης, δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι με τα 2.000 παιδιά που απομένουν από το σύνολο των 7.000. Σύμφωνα με το υπουργείο θα εγγραφούν σε πρωινά τμήματα, διότι έχουν παρακολουθήσει το ελληνικό πρόγραμμα την προηγούμενη χρονιά.

Τέλος, δεν έχει ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τα παιδιά άνω των 16 ετών, για τα οποία ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ενταχθούν, εφόσον το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί, με την εξεύρεση των σχετικών κονδυλίων, και στη θέρμανση και καθαριότητα των σχολείων που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα κατά τις απογευματινές ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή