5 δισ. ευρώ επιπλέον πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες

5 δισ. ευρώ επιπλέον πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγαλύτερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσουν οι εγχώριες τράπεζες στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι εγχώριες τράπεζες έχουν δεσμευτεί να πωλήσουν πάνω από 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) στο πλαίσιο των αναθεωρημένων σχεδίων. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Eurobank πραγματοποίησε την πρώτη σχετική συναλλαγή, ενώ προετοιμάζονται εντατικά και οι άλλες συστημικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει επιπρόσθετη καθοδήγηση στις τράπεζες που δυσκολεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παρέμβαση η οποία ερμηνεύεται από αναλυτές ως αύξηση των πιέσεων προς τις διοικήσεις των τραπεζών. Η κ. Νουί ανέφερε ότι υπάρχουν ομάδες εποπτείας οι οποίες ασχολούνται με τις τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι οποίες θα αξιολογήσουν τα σχέδια μείωσης των καθυστερήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι σχετικοί στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί.

Ο Ν. Καραμούζης

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς μέσω αυτών αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, η διαδικασία είναι διαφανής, το κυριότερο, όμως, βελτιώνεται η αξία ρευστοποίησης των διαθέσιμων εξασφαλίσεων αντανακλώντας τα επίπεδα των προβλέψεων που έχουν σχηματιστεί για τα NPEs».

Σημείωσε ότι για το 2017 φαίνεται ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs, προσθέτοντας ότι «είναι επίσης ενθαρρυντικό ότι έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε πλέον το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs και των NPEs και θεσμοθετήθηκαν ρυθμίσεις όπως είναι η δυνατότητα πώλησης δανείων στη δευτερογενή αγορά, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών ότι θα μειώσουν τα NPEs κατά 40 δισ. ευρώ ή ποσοστό 38% μέχρι τα τέλη του 2019, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένας δύσκολος μεν στόχος, αλλά πάντως επιτεύξιμος».

Σε ό,τι αφορά τα επερχόμενα stress test, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα υποθετικό ζήτημα μελλοντικής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο δεν έχει καν τεκμηριωθεί, σε μία “χαλαρή” δημόσια συζήτηση, όπως πρόσφατα έκανε το ΔΝT ζητώντας δημόσια τη διεξαγωγή AQR και αφήνοντας υπονοούμενα για ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων». Κάτι τέτοιο, τόνισε, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στις τράπεζες και στην οικονομία, καθώς ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 25% των NPEs), τροφοδοτεί κερδοσκοπικές συμπεριφορές στις αγορές, υπονομεύει τις προσπάθειες για την επιστροφή καταθέσεων και αυξάνει τον «ηθικό κίνδυνο».

Σχετικά με την κεφαλαιακή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, σημείωσε ότι διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier1, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, ενώ επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων ύψους 4,2 δισ. (προ προβλέψεων) ετησίως που σε ορίζοντα 3ετίας δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα 12,6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή