Η Τουρκία αισιοδοξεί για έκδοση βίζας από ΗΠΑ

Η Τουρκία αισιοδοξεί για έκδοση βίζας από ΗΠΑ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αμερικανική αποστολή με επικεφαλής τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα, σε μια προσπάθεια υπέρβασης της οξύτερης διμερούς κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης, συγκρατημένες ήταν οι δηλώσεις από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ μετά τις διαβουλεύσεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εξέφρασε αισιοδοξία.

Στις 9 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ σταμάτησαν την έκδοση θεωρήσεων για ταξίδια Τούρκων πολιτών προς τη χώρα, ως απάντηση στη σύλληψη δύο προξενικών υπαλλήλων από τις τουρκικές αρχές. Πρόκειται για έναν μεταφραστή στο αμερικανικό προξενείο στα Αδανα και έναν υπάλληλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για σχέσεις με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Πιστεύω ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί σύντομα», είπε στην τουρκική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιμπραήμ Καλίν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ήταν λιγότερο συγκαταβατικός. «Θα συνεργαστούμε αν τα αιτήματά τους συμμορφώνονται με το σύνταγμα, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε απόπειρες επιβολής και θα απορρίψουμε όρους που δεν μπορούμε να τηρήσουμε», είπε.

Στις τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει η Ουάσιγκτον για να αρχίσει εκ νέου την έκδοση θεωρήσεων περιλαμβάνεται η παροχή αποδεικτικών στοιχείων από την Αγκυρα. Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επέμεινε ιδιαίτερα στο σημείο αυτό. «Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι προξενικοί υπάλληλοι είχαν δραστηριότητες σχετιζόμενες με την τρομοκρατία. Είναι προφανώς πολύ βαριά κατηγορία και θέλουμε να δούμε τα στοιχεία», είπε. Ως χθες, μόνο ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είχε πρόσβαση σε δικηγόρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή