«Ανάσα» 20 δισ. δολαρίων στην οικονομία του Κατάρ

«Ανάσα» 20 δισ. δολαρίων στην οικονομία του Κατάρ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων μεταφέρει στην οικονομία του Κατάρ το επενδυτικό ταμείο της μικρής αραβικής χώρας. Στόχος του είναι να αμβλύνει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Κατάρ οι γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με τον Αλί Σαρίφ αλ Εμαντί, υπουργό Οικονομικών του αραβικού εμιράτου, αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν για να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» που θα παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο αποκλεισμός του Κατάρ από τις γειτονικές του χώρες οδήγησε σε εκροές κεφαλαίων άνω των 30 δισ. δολαρίων.

«Δεν ρευστοποιούμε τίποτε, απλώς αντλούμε μέρος της ρευστότητας και τη μεταφέρουμε από το εξωτερικό στο εσωτερικό», τονίζει ο κ. Εμαντί, ενώ παράλληλα επιμένει ότι πρόκειται για μέτρο «προληπτικής φύσης». Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η εκτίμηση του οίκου Moody’s ότι από την αρχή της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των αραβικών χωρών, το Κατάρ έχει ρίξει στην οικονομία του κεφάλαια ύψους 38,5 δισ. δολαρίων. Η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων. Είναι ένα από τα πιο δραστήρια κρατικά επενδυτικά ταμεία στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και έχει στο χαρτοφυλάκιό του τρόπαια όπως τα κτίρια Harrods και Shard στο Λονδίνο, αλλά και πακέτα μετοχών σε κολοσσούς όπως η πολυεθνική τράπεζα Barclays και η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

Προσφάτως, πάντως, έχει μειώσει τις τοποθετήσεις του στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft και στην εταιρεία κοσμημάτων Tiffany&Co. Το Κατάρ είναι πρώτο στον κόσμο σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή