Ενταση κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA

Ενταση κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύονται μεταξύ Αμερικανών και Καναδών αξιωματούχων για εσκεμμένη κωλυσιεργία και σαμποτάζ των προσπαθειών σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βoρείου Αμερικής (NAFTA), όπου συμμετέχει και το Μεξικό. Ολες οι πλευρές, όμως, έχουν συμφωνήσει για την παράταση των συνομιλιών έως το α΄ τρίμηνο του 2018, ενώ ο επόμενος γύρος θα λάβει χώρα στην Πόλη του Μεξικού, από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου. Ενα επταήμερο διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον κατέληξε σε αδιέξοδο, με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ να κατηγορεί τον Λευκό Οίκο ότι επιδιώκει να αποσπάσει μόνον οφέλη χωρίς καμία παραχώρηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει προθυμία από τον Καναδά και το Μεξικό για να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με αυτές τις χώρες.

Η κ. Φρίλαντ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτθαϊζερ και ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ιλντεφόνσο Γκουατζάρντο έκαναν λόγο για μεγάλη διαφορά απόψεων. Συνεπώς θα πρέπει να παρατείνουν τις διαβουλεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA. Η κ. Φρίλαντ μίλησε για διάσταση απόψεων σχετικά με το ψηφιακό εμπόριο, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα μέτρα κατά της διαφθοράς.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά στενά για την αναθεώρηση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, που περιλαμβάνει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επανέρχονται, εν τω μεταξύ, οι φόβοι μήπως ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να ακυρώσει τη NAFTA, όπως είχε απειλήσει στο παρελθόν. Ενα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ είναι να γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας ανά πενταετία, να κρατήσει τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή των αυτοκινήτων και να διευκολυνθεί η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό. «Εχουμε δει προτάσεις που, αν εφαρμοστούν, θα μας πάνε πάνω από 20 χρόνια πίσω», σχολίασε η κ. Φρίλαντ. Παρά τις εντάσεις, οι Μεξικάνοι και οι Καναδοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάλογη στάση τήρησε και ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχίσουμε το εμπόριο».

Η παράταση των διαπραγματεύσεων από τα τέλη του τρέχοντος έτους στο α΄ τρίμηνο του 2018 ήταν μια είδηση που ενίσχυσε χθες το πέσο Μεξικού κατά 1,2%. Από τον Ιούλιο, το μεξικανικό πέσο έχει υποχωρήσει κατά 7% λόγω φόβων ότι δεν θα επιβιώσει η NAFTA, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία της χώρας. Το 80% των μεξικανικών εξαγωγών καταλήγουν στις ΗΠΑ. Αυτοκινητοβιομηχανίες με πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπως η Ford Motor, η General Motors και η Fiat Chrysler Automobiles, εισάγουν εξαρτήματα από εργοστάσια στο Μεξικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή