ΕΛΛΑΔΑ

Διαθέσιμο σε 2,5 εκατ. νοικοκυριά το δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ολοκλήρωσε την Α΄ φάση αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού του δικτύου ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός, στο πλαίσιο του κανονισμού ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας, έχει φέρει τις υπηρεσίες ευρυζωνικού Ιντερνετ μέσω οπτικής ίνας (VDSL) σε 2,5 εκατ. νοικοκυριά και σύντομα θα τις επεκτείνει σε επιπλέον 400.000. Θα προσφέρει έτσι πληθυσμιακή κάλυψη σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερού σημείου στο 60% του πληθυσμού, αναμένοντας το υπόλοιπο 40% να το καλύψει ο ανταγωνισμός.

Για να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα διασύνδεσης μέσω VDSL 2,5 εκατ. νοικοκυριών, o όμιλος ΟΤΕ δημιούργησε ένα δίκτυο οπτικών ινών μήκους 43.000 χλμ. Το δίκτυο αυτό χωρίζεται σε 34.000 χλμ. οπτικών ινών που βρίσκονται στο δίκτυο κορμού και 9.000 χλμ. στο δίκτυο πρόσβασης. Απλώνεται δε σε 13.000 καμπίνες που βρίσκονται σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα ρεκόρ, μόλις 8 μηνών. Ο ΟΤΕ υλοποίησε έτσι με επιτυχία το «ασφυκτικό» πλάνο που επέβαλε η ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της Α΄ φάσης του κανονισμού ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα. Η Β΄ φάση αφορά την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς από τον ανταγωνισμό (Vodafone και Wind), ενώ στο πλαίσιο της Γ΄ φάσης ο όμιλος ΟΤΕ έχει αναλάβει να φέρει οπτικές ίνες σε επιπλέον 3.000 νέες καμπίνες, με περιθώριο ολοκλήρωσης του έργου τούς 23 μήνες.«Υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα», σχολίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. «Χρόνια τώρα», πρόσθεσε, «επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα». Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για τους ανθρώπους του ομίλου ΟΤΕ, που κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να φέρουν τις οπτικές ίνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, οι επενδύσεις του σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπερνούν τα 2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020 ανέρχεται σε επιπλέον 1,5 δισ. Επιπλέον αυτών, ο όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο έργο οπτικών ινών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές. Ωστόσο, επειδή το δίκτυο αυτό τυπικά ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, δεν περιλαμβάνεται στα περιουσιακά του στοιχεία. Το έργο Rural Broadband, η επέκτασή του που θα χρηματοδοτηθεί στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ και η ανάπτυξη δικτύων από τις εταιρείες Vodafone και Wind στόχο έχουν να φέρουν την κάλυψη της χώρας σε δίκτυα νέας γενιάς στο 100% του πληθυσμού.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ