Γάλα γαϊδούρας, ακόμα ένα «super food» που παράγεται στην Ελλάδα

Γάλα γαϊδούρας, ακόμα ένα «super food» που παράγεται στην Ελλάδα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εργασία στο πανεπιστήμιο με θέμα τα «super foods» τον έφερε σε επαφή με τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου γάλακτος. Στην πορεία των σπουδών του πάνω στην Τεχνολογία Τροφίμων – Γεωπονική Βιολογικής Γεωργίας ανέπτυξε έναν «θαυμασμό» γι’ αυτό το προϊόν. Ο λόγος για το γάλα όνου, το οποίο θεωρείται ό,τι κοντινότερο στο μητρικό γάλα παράγει η φύση, με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. «Είναι σχετικά εύκολα ζώα, ανθεκτικά αλλά λίγο ιδιότροπα» εξηγεί ο 33χρονος Γιάννης Στρατής για τα γαϊδούρια, τα οποία εκτρέφει και στην πορεία παράγει το γάλα τους. «Μην τους πας κόντρα γιατί πεισμώνουν χωρίς να κάνουν πίσω ποτέ» συμπληρώνει, επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα πεποίθηση περί γαϊδουρινής… συμπεριφοράς. Ο ίδιος δεν είχε καμία παράδοση οικογενειακή με την κτηνοτροφία παρά μόνο τις σπουδές του που τον οδήγησαν εκεί. «Ζω στην Αθήνα, τη φάρμα την έχω στον Αυλώνα, γιατί απλώς εκεί κατάφερα να βρω την έκταση και να βγάλω τις σχετικές άδειες» εξηγεί.

Δημιούργησε τη φάρμα του το 2013 και στην αγορά τοποθετήθηκε με τα γαλακτοκομικά προϊόντα όνου το 2014. Σήμερα διαθέτει 30 γαϊδούρια εκ των οποίων παραγωγικά είναι μόλις τα πέντε. «Προσπαθώ κάθε 6μηνο να έχω και μία γέννα» για να αυξήσει την παραγωγή του. Η παραγωγή γάλακτος δεν είναι σταθερή, γιατί τα ζώα έχουν και αυτά τις δικές τους ιδιοτροπίες. «Εάν για παράδειγμα πιεστούν ή αγχωθούν, τότε μπορεί να τους κοπεί εντελώς το γάλα» περιγράφει. Το κάθε ζώο παράγει κατά μέσον όρο ένα λίτρο γάλα ημερησίως, με αποτέλεσμα η παραγωγή του κ. Στρατή να προσεγγίζει τα 5 λίτρα ημερησίως περίπου. Η περιορισμένη παραγωγή είναι που οδηγεί και στην ιδιαίτερα υψηλή τιμή του.

«Τα γαϊδούρια είναι ανθεκτικότερα από τα άλλα ζώα και από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα ζώα, με το καθένα να έχει τη δική του προσωπικότητα. Η δυσκολία στην ονοτροφία βρίσκεται στη διάθεση του παραγόμενου γάλακτος, επειδή δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη γνώση στο καταναλωτικό κοινό για τις ευεργετικές ιδιότητες που κατέχει το γάλα, ενώ υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι η τιμή του λίτρου ξεπερνάει τα 100 ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Στρατής. Σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κανάλια διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων όνου και ούτε κάποια πρόβλεψη για την τιμή τους. Οι παραγωγοί στη χώρα εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τους πέντε, με αποτέλεσμα «ο καθένας να χρεώνει ό,τι θέλει» όπως εξηγεί ο κ. Στρατής, γεγονός το οποίο συνηγορεί στη στρεβλή εντύπωση που επικρατεί για το κόστος του. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι δεν συγκρίνεται σε επίπεδο κόστους με το αγελαδινό ούτε με το κατσικίσιο γάλα καθώς είναι σημαντικά ακριβότερο. Χορηγείται από παλιά, σε παιδικές ηλικίες (πρόωρα βρέφη, βρέφη), καθώς θεωρείται υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος. Επίσης συνιστάται σε ηλικιωμένους, εγκύους και ασθενείς με συμπτώματα αδυναμίας, υποσιτισμού και κόπωσης διευκρινίζει ο κ. Στρατής, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει ότι ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού του κοινού αποτελείται από αθλητές, επαγγελματίες και μη. «Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και Ω3 λιπαρά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό. Γι’ αυτό επιλέγεται από άτομα με οστεοπόρωση, πόνους στις αρθρώσεις ή απλώς άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους» περιγράφει ο κ. Στρατής. Στο γάλα εμπεριέχονται αυξημένες ποσότητες από λακτόζη  (βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου), υδατάνθρακες, βιταμίνες  (Α, Β1, Β2, Β6, D & E), σίδηρο και ενέργεια (Kcal).

Τα προϊόντα

Μεταξύ των προϊόντων που παράγει ο κ. Στρατής περιλαμβάνονται το κατεψυγμένο γάλα όνου χαμηλής παστερίωσης (250 ml), το φρέσκο γάλα όνου χαμηλής παστερίωσης 250 ml, «Ονοκούλουρα 5 Bio Δημητριακών 100 gr» (χειροποίητα κουλούρια, χωρίς συντηρητικά, με γάλα γαϊδούρας και 5 δημητριακά βιολογικής γεωργίας – Κεχρί, Καλαμπόκι, Βρώμη, Σίκαλή & Κριθάρι), παγωτό με γάλα γαϊδούρας, πρόβειο γάλα, στέβια, με γεύση βανίλια & βιολογική μαύρη σταφίδα και το αντίστοιχο παγωτό με γεύση κακάο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι παρά την οικονομική κρίση βλέπει συνεχώς άνοδο στη ζήτηση των προϊόντων του. Η συνταγή της επιτυχίας του, σύμφωνα με τον ίδιο: «Παρέχω καθημερινά στους πελάτες μου τη δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων στον χώρο τους, σε χαμηλές τιμές. Σε τακτά χρονικά διαστήματα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (galaonou.gr), προσφορές των προϊόντων μας». Παράλληλα διανέμει τα προϊόντα του σε επιλεγμένα καταστήματα κυρίως βιολογικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή