Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Δασκάλα, εγγονός και δίφθογγοι

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με την επιστολή «Δίψηφα φωνήεντα, διαλυτικά και άι, όι...» («Κ», 13/10/2017), θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο όρος δίφθογγος αφορά τον προφορικό λόγο. Γράφουμε λ.χ. «οικία». Αυτό το «οι» στη νέα ελληνική δεν παριστάνει δίφθογγο – ας μη συγχέουμε φθόγγους και γράμματα ούτε τους φθόγγους αρχαίας και νέας ελληνικής. Επομένως, ο εγγονός της επιστολογράφου σας δεν έμαθε από τη δασκάλα του τίποτε το ανακριβές. Και βέβαια, ακόμη κι αν η ορολογία ενός σχολικού βιβλίου ήταν εσφαλμένη, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αγραμματοσύνη. Γενικά, επιστολές όπως η παραπάνω με κάνουν να προβληματίζομαι για το πώς μπορούν να διαδοθούν μερικές βασικές γνώσεις σχετικά με τη γλώσσα στο ευρύ κοινό. Μια εφημερίδα σαν την «Καθημερινή» θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκυρη πληροφόρηση των αναγνωστών δημοσιεύοντας εκλαϊκευμένα κείμενα γραμμένα από γλωσσολόγους.

Β. Αργυροπουλος – Λεξικογράφος

Για τη φαρμακευτική δαπάνη και τα γενόσημα

Κύριε διευθυντά
Αναφερόμενοι στο ρεπορτάζ του συντάκτη σας Τάσου Τέλλογλου, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: 1. Είναι από όλους δεκτό –και από τους θεσμούς– ότι το πρόβλημα στη φαρμακευτική δαπάνη είναι η κατανάλωση ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων και όχι τα γενόσημα, που γνωρίζετε ότι αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, τα οποία και χαμηλό όγκο έχουν στην αγορά (20%) και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Αποσιωπάται συνήθως το γεγονός ότι τα ακριβά οn patent φάρμακα έχουν εξαιρετικά υψηλή διείσδυση στην ελληνική αγορά, πράγμα παράλογο για μια χώρα σε παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση.  2. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ αναφέρονται στην περίοδο Μαρτίου 2015 - Απριλίου 2016. Εκτοτε έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και τέσσερις οδυνηρές υποτιμήσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, που η έγκυρη αποτύπωσή τους οδηγεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα: τα γενόσημα φάρμακα έχουν υποστεί καταχρηστική απαξίωση τιμών, δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τα εισαγόμενα φάρμακα. Μόνο την περίοδο 2015-2017 οι τιμές τους μειώθηκαν κατά 31,9% όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των εισαγόμενων πρωτότυπων νέων φαρμάκων μειώθηκαν κατά 5,6%. Σήμερα η μέση αποζημιούμενη από τον ΕΟΠΥΥ τιμή των γενοσήμων δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή των εισαγόμενων on patent είναι πενταπλάσια, πάνω από 20 ευρώ. Και δεν υπολογίζονται τα εισαγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα γενόσημα φάρμακα είναι ισοπεδωτικές.  3. Σε αυτή την απαξίωση θα πρέπει να προστεθεί και η περαιτέρω αρνητική επίδραση που έχουν οι υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback και rebates), που στην πράξη οδηγούν σε περαιτέρω μείωση τιμών των φαρμάκων τους, της τάξης του 33,5%. Σημειώστε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει clawback και rebates στα γενόσημα φάρμακα.  4. Η ίδια η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Υγείας, έχει παραδεχθεί ότι το σύστημα που σας περιγράφουμε δεν λειτουργεί. Είναι η στρεβλή αυτή κατάσταση που οδηγεί στην υποκατάσταση των οικονομικών παλιών φαρμάκων με νέα εισαγόμενα πολλαπλάσιου κόστους. Ασθενείς και Ταμεία αναγκάζονται να πληρώνουν ολοένα και πιο ακριβά φάρμακα.

Το οξύμωρο είναι ότι, παρά τη χαμηλή τιμή τους, το δημόσιο σύστημα υγείας επιφυλάσσει δυσμενή αντιμετώπιση στα γενόσημα: Στη χώρα μας τα φάρμακα αυτά έχουν τη χαμηλότερη διείσδυση από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, τα επικαιροποιημένα στοιχεία του report της IMS για το 2017 αποδεικνύουν ότι πλέον οι μειώσεις τιμών των γενοσήμων φαρμάκων, αντί να ευνοούν, ανακόπτουν δραστικά κάθε δυναμική διείσδυσής τους. Αν αυτό δεν αλλάξει δραστικά, η Ελλάδα θα καταστεί χώρα ακριβών εισαγομένων φαρμάκων. Και αυτό όταν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κατά 50-60% με οικονομικά και ποιοτικά φάρμακα ελληνικής παραγωγής. Το ζητούμενο πρέπει να είναι (και αυτό είναι αποδεκτό από όλους τους εμπλεκομένους) ένα σύστημα τιμολόγησης, το οποίο θα κρατάει τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα μέσα στο σύστημα με χαμηλές αλλά και βιώσιμες τιμές. Επιπροσθέτως, όσο περισσότερο όγκο παίρνουν τόσο μεγαλύτερες εκπτώσεις να δίνουν.

Για το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Ο πρόεδρος Θεοδωρος Τρυφων
Η γενική διευθύντρια Φαιη Κοσμοπουλου

Από το Αιγαίο έως τη Νότια Κίνα

Κύριε διευθυντά
Η Κίνα την οποία εκπλιπαρούμε, μιας κι είμαστε μια χρεοκοπημένη και ανερμάτιστη χώρα, κατήγαγε φέτος το καλοκαίρι άλλη μια νίκη σε βάρος των μικρότερων γειτόνων της. Τον περασμένο Ιούλιο, το Πολιτμπιρό του Κ.Κ. του Βιετνάμ, μετά θυελλώδη συνεδρίαση, αποφάσισε την αναστολή της γεώτρησης πετρελαίου στο οικόπεδο 136/3 που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Βιετνάμ, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που ως γνωστόν διεκδικείται ολόκληρη από την Κίνα (αν και πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης απέρριψε τις αιτιάσεις της). Της απόφασης του Βιετνάμ προηγήθηκε ρητή απειλή στρατιωτικής δράσης εκ μέρους του αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, στρατηγού Fan Changlong. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τα της περιοχής μας είναι συμπτωματική…

Γιαννης Χελμης – Νέα Σμύρνη

Οι «επώνυμοι» ψεύτες και ο νόμος

Κύριε διευθυντά
Από χρόνια παρακολουθούμε τους πολιτικούς, ανεξαρτήτως παρατάξεων, να ψεύδονται, αλλά το να ψεύδεται ένα ανώτατο κυβερνητικό όργανο νομίζω ότι είναι αδιανόητο... Τη Δικαιοσύνη δεν την ενδιαφέρει το πολιτικό ψέμα; Ισως επειδή το θεωρούν «επαγγελματικό» ψέμα και αφορά μόνον τους ψηφοφόρους; Στο δικαστήριο όμως, όταν ψεύδεσαι, τιμωρείσαι για ψευδορκία, γιατί; Θα αναφέρω δύο γεγονότα πολιτικών εκτός Ελλάδος... Στο Λονδίνο, ένας υπουργός οδηγούσε το αυτοκίνητό του με τη σύζυγό του. Σε κάποιο σημείο τον έπιασε το ραντάρ (εδώ δεν υπάρχουν) να περνάει με κόκκινο. Η αστυνομία ζήτησε εξηγήσεις. Τότε ο υπουργός έπεισε τη σύζυγό του να δηλώσει ότι οδηγούσε εκείνη, έτσι κι έγινε, πλήρωσαν το πρόστιμο και ο υπουργός ησύχασε. Λίγα χρόνια όμως αργότερα, το ζεύγος χώρισε. Τότε η πρώην σύζυγος εξοργισμένη πήγε στην αστυνομία και κατέθεσε ότι την παράβαση την έκανε ο σύζυγός της και την πίεσε να την «πάρει επάνω» της. Η αστυνομία λοιπόν έστειλε επιστολή στο Κοινοβούλιο λέγοντας ότι ο υπουργός κατέθεσε ψευδώς για την οδήγηση του αυτοκινήτου. Με την ανάγνωση του πορίσματος της αστυνομίας στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός σηκώθηκε, ζήτησε συγγνώμη και υπέβαλε την παραίτησή του. Στη Γαλλία κάποια εφημερίδα δημοσίευσε ότι ένας υπουργός έκανε παράνομη εξαγωγή, σε ξένη χώρα, το ποσό των 400.000 ευρώ. Ο υπουργός εξεμάνη κατά της εφημερίδος και δήλωσε ότι θα της κάνει μήνυση. Την επομένη η εφημερίδα δημοσίευσε έγγραφο της τραπέζης στην οποία κατέθεσε το ποσό. Τότε ο υπουργός σηκώθηκε στη Βουλή της Γαλλίας και ζήτησε συγγνώμη για την ψευδή δήλωσή του και παραιτήθηκε. Στην Ελλάδα, λοιπόν, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα, δεν ιδρώνει το αυτί της Δικαιοσύνης, αλλά και των ψηφοφόρων, όπως, πολύ σωστά, συχνά γράφει ο εξαίρετος αρθρογράφος της «Καθημερινής» κ. Στέφανος Κασιμάτης, ότι οι Ελληνες είναι ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου. Θα μου πείτε, να ψηφίσουν άλλον ένα νόμο για το ψέμα; Εδώ δεν εφαρμόζονται οι άλλοι νόμοι. Ολοι οι πολιτικοί (με λίγες εξαιρέσεις) και χθες και σήμερα και αύριο θα ψεύδονται προκειμένου να κρατήσουν την καρέκλα τους. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο αείμνηστος μεγάλος πολιτικός και πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τσώρτσιλ: «Αν καθήσουμε κι ανοίξουμε διαμάχη για το χθες και το σήμερα, γρήγορα θα καταλάβουμε πως ξεχάσαμε το αύριο...». Αρα η Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες φοβάμαι ότι δεν έχει αύριο.

Δημητρης Σκεπαρνιας – Γενεύη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ