Η ωμή βία και οι ομφαλοσκόποι

Η ωμή βία και οι ομφαλοσκόποι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Στην κουβέντα μετά τον προπηλακισμό ατόμου με ειδικές ανάγκες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), ξεχώρισα τον διάλογο που είχε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης και ο καθηγητής του ΟΠΑ Διομήδης Σπινέλλης. Σε απάντησή του προς τον κ. Δοξιάδη, ο κ. Σπινέλλης κατέγραψε ορισμένες από τις προτάσεις που ακούστηκαν από πανεπιστημιακούς, πολιτικολογούντες κ.ά.

Ιδού: Να παραιτηθεί ο πρύτανης. Να κλείσει το ίδρυμα ή να κατέβουν οι διδάσκοντες σε απεργία. Να τιμωρηθούν οι φοιτητές που λαμβάνουν μέρος σε τέτοια επεισόδια. Να γίνει δυναμική αντίδραση των καθηγητών και των φοιτητών (έτσι αόριστα διατυπώνεται). Να υπάρξει απειλή (προς ποιον;) για παραίτηση των πρυτάνεων. Να γίνει απεργία πείνας. Να προσβληθούν (π.χ. από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων) οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος για την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ο πρύτανης του ΟΠΑ να στείλει επιστολή συγγνώμης στον προπηλακισθέντα και να τον καλέσει να μιλήσει σε εκδήλωση (θα προσκληθεί και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου;). Οι διδάσκοντες να αφιερώσουν μία ώρα για να μιλήσουν με τους φοιτητές για τη βία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Να πραγματοποιηθεί διαπανεπιστημιακή εκδήλωση. Ορισμένες από τις προτάσεις είναι τόσο ανεδαφικές, που δικαιολογούν τις επικρίσεις κατά των πανεπιστημιακών για αβουλία.

Ο πανεπιστημιακός, υπουργός κ. Γαβρόγλου (όπως η προκάτοχός του Σία Αναγνωστοπούλου), εμφανίζεται ως παρατηρητής σαν να μην τον αφορά το θέμα. Το πανεπιστήμιο διολισθαίνει σε καταστάσεις δύσκολα αναστρέψιμες και ο ίδιος έχει επιλέξει μόνο να καταδικάζει, και μάλιστα επιλεκτικά, τα γεγονότα βίας.

Από την άλλη, διαφωνώ με όσους είναι αρνητικοί στην αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ και την απεργία, θεωρώντας ότι θα βλάψει τους επιμελείς φοιτητές, όχι τους φορείς της ανομίας. Εάν οι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι το ζήτημα τους καίει, οφείλουν να διεκδικήσουν τη λύση του με μέσα όπως θα έκαναν σε μία πιθανή περικοπή μισθού. Αλλιώς, μπορεί να προχωρήσουν σε απεργία πείνας!

Εν κατακλείδι, ένας σοβαρός λόγος για να σταματήσει η βία στα ΑΕΙ, είναι για να πάψουν οι πανεπιστημιακοί να διαλογίζονται περί του τι πρέπει να γίνει για να… σταματήσει η βία στα ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή