Το Κονκλάβιο (19/10/17)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πινγκ πονγκ στο Μπερλεμόντ

Το εστιατόριο στον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ, όπου γευματίζουν οι επίτροποι και οι υψηλόβαθμοι παράγοντες της Κομισιόν, δεν έχει τίποτε το υπερβολικό. Δεν θυμίζει αξιωματούχους που τρώνε με χρυσά κουτάλια. Παραπέμπει μάλλον στον «ιδρυματισμό» της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, τα τείχη που οι Ευρωπαίοι πολίτες διαμαρτύρονται ότι υψώνονται ανάμεσα στους ίδιους και στην Ευρώπη. Τα τείχη, πάντως, έπεσαν χθες με αφορμή το γεύμα των επιτρόπων του ΕΛΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύναξη που οργάνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κύλισε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ενώ είχε και προσωπικό τόνο. Hταν εκεί όλοι όσοι προσκλήθηκαν –πλην του Ισπανού Κανιέτε και του Αυστριακού Χαν, που έλειπαν σε ταξίδι– οκτώ επίτροποι, μεταξύ των οποίων οι δύο αντιπρόεδροι της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν και Βάλντις Ντομπρόβσκις (έκανε πέρασμα προς το τέλος) και φυσικά ο οικοδεσπότης Αβραμόπουλος. Σημειώνω ότι πρώτη φορά αντίστοιχη σύναξη επιτρόπων του ΕΛΚ με αρχηγό κόμματος είναι τόσο κλειστή – χωρίς την παρουσία άλλων παραγόντων του ΕΛΚ. Η πίεση χρόνου –διήρκεσε μία ώρα– έκανε τη συζήτηση πιο ενδιαφέρουσα, με ανταλλαγή απόψεων που θύμισε πινγκ πονγκ. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τις μνημονιακές εμπειρίες όλων των άλλων που βγήκαν από τα μνημόνια και, πάντως, όπως εξήγησαν, δεν ήταν ειδικοί στην πυρηνική φυσική: όπως ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν, ο Πορτογάλος Κάρλος Μοέδας και ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης. Παρόντες ήταν ακόμη ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Κομισιόν Βιβή Μίχου.

Μόνο συνεργάτες

Στο γεύμα μετείχε και η Μαρία Σπυράκη. Την παρουσία της ή μάλλον το γεγονός ότι άλλαξε ρόλο ακόμη δεν μπορούν να τα χωνέψουν οι συνάδελφοί της. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι χθες οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έσπασαν τα τηλέφωνα. Η παρουσία της Σπυράκη τους έδωσε θάρρος να ζητήσουν κι εκείνοι ως ευρωβουλευτές να είναι παρόντες στο γεύμα με τους επιτρόπους. Eλαβαν την παγερή απάντηση ότι δικαίωμα παρουσίας είχαν μόνον οι συνεργάτες του προέδρου. Με αυτό το «καπέλο», της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., ήταν παρούσα η Σπυράκη, όπως και ο συνεργάτης του Κυριάκου, Θανάσης Μπακόλας.

Ούτε λέξη για την Τουρκία

Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει. Ούτε οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας θα τερματιστούν όσο γρήγορα θα το ήθελαν οι Αυστριακοί – δεν το επιθυμεί, εξάλλου, η Aγκελα Μέρκελ. Κι εκεί που Αυστριακοί, και όχι μόνον, ετοιμάζονταν να εμφανιστούν με λυμένο το ζωνάρι για καβγά για να ζητήσουν τη διακοπή των ενταξιακών στο σημερινό και αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πληροφορούμαι ότι τελικά στα συμπεράσματα δεν θα συμπεριληφθούν αναφορές στην Τουρκία, όπως προκύπτει από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Η εξέλιξη βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, καθώς θα έπρεπε να υπερασπιστεί τους Τούρκους και προτίθετο, όπως πληροφορούμαι, να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια ακραίων κύκλων για τον τερματισμό των ενταξιακών της Τουρκίας, ζητώντας, υποτίθεται, ανταλλάγματα. Αυτό το τελευταίο, όμως, έχει καταλήξει κάτι σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Πρόσκληση στην Μπέτυ

Πρόσκληση στο σπίτι του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς από την κ. Πενς δέχθηκε η Μπέτυ Μπαζιάνα και φυσικά ανταποκρίθηκε. Η λευκή οικία του 19ου αιώνα, βέβαια, δεν είναι οποιαδήποτε οικία. Ανήκει στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και αρχικά χτίστηκε για να στεγάσει τον επόπτη του ναυτικού, αλλά, επειδή ήταν όμορφη, άλλαξε χρήση και κατέληξε να λειτουργεί από το 1974 ως οικία του Αμερικανού αντιπροέδρου. Την Μπέτυ υποδέχθηκε στην είσοδο η κ. Πενς, η οποία και την ξενάγησε στους χώρους και στους κήπους. Eχουν και τα τυχερά τους οι Πρώτες Κυρίες.

Ευσεβείς πόθοι

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Πόσο μάλλον αυτήν του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, τίτλος που μπορεί να ακούγεται πιο αυτοκρατορικός απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα – εκτός, βέβαια, από τη γλυκιά ζωή που εξασφαλίζει. Τούτων λεχθέντων, δεν μου κάνει εντύπωση που αυτόπτες μάρτυρες στο δείπνο που παρέθεσαν οι AHI και AHEPA στην Ουάσιγκτον προς τιμήν του πρωθυπουργού σημείωσαν με νόημα την παρουσία του Χρήστου Παπουτσή. Για την ακρίβεια, εντυπωσιάστηκαν από την προσπάθειά του να προσεγγίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να τον αγκαλιάσει θερμά. Να υποθέσω ότι οι αγκαλιές σημαίνουν ότι τερματίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης μαζί του, λόγω της απαίτησής της να αδειάσει ο Παπουτσής την καρέκλα; Ή απλώς ότι πρόκειται για ευσεβή πόθο του ιδίου, προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή