Πολιτική θύελλα στην Αλβανία μετά τις αποκαλύψεις για εμπλοκή συμβούλου του Ράμα σε δίκτυο ναρκωτικών

Πολιτική θύελλα στην Αλβανία μετά τις αποκαλύψεις για εμπλοκή συμβούλου του Ράμα σε δίκτυο ναρκωτικών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες μετά την σαρωτική νίκη του στην βουλευτικές εκλογές που τον κατέστησαν πολιτικά παντοδύναμο στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα βρίσκεται στην δίνη μιας ναρκο- καταιγίδας που απειλεί να ραγίσει την ηγετική του εικόνα τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις των ιταλικών εισαγγελικών αρχών περί εμπλοκής του τέως υπουργού (του) Εσωτερικών και νυν βουλευτή και υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαϊμιρ Ταχίρι, σε σπείρα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χασίς και κοκαΐνης προς την Ιταλία και την Ευρώπη, σύσσωμη η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, κατηγορούν ευθέως τον Ράμα, ως τον «εγκέφαλο» των κυκλωμάτων που καλλιεργούν και διακινούν προς το εξωτερικό ναρκωτικά.

Τα στοιχεία των ιταλικών αρχών αναφέρουν ότι με το αυτοκίνητο του υπουργού, σε μια περίοδο κατά την οποία εκείνος διατηρούσε το αξίωμα, ο εξάδελφος του μετέφερα ποσότητες ναρκωτικών. Μόλις πριν λίγες μέρες και μετά τις ιταλικές αποκαλύψεις, εξάλλου, στο σπίτι του εξαδέλφου του Ταχίρι, η αστυνομία κατάσχεσε δέκα τόνους χασίς.

Ο ίδιος ο Ράμα επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την όλη υπόθεση διαβεβαιώνοντας ότι έδωσε εντολές για πλήρη διαλεύκανση, ωστόσο το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης συνεχίζεται εν μέσω πολιτικού σεισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ως “προστάτη”, με το αζημίωτο, των κυκλωμάτων καλλιέργειας και διακίνησης ινδικής κάνναβης που ευδοκιμούν στην σημερινή Αλβανία, με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Δημοκρατίας Σαλι Μπερίσα να τον καταγγέλλει ευθέως ακόμα και στη βουλή.

Η υπόθεση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Τίρανα, πλήττει ευθέως το ηγετικό προφίλ του Ράμα ο οποίος αποτελεί τον προνομιακό συνομιλητή της Δύσης και κυριαρχεί πολιτικά στην Αλβανία μετά την συντριπτική επικράτησή του στις εκλογές του καλοκαιριού που του έδωσαν αυτοδυναμία στη βουλή.

Ρίχνει ταυτόχρονα σκιές στο «πρόσωπο» της Αλβανίας η οποία θεωρείται από τις διεθνείς διωκτικές αρχές ως «Κολομβία της Ευρώπης», σε μια περίοδο που πασχίζει να βαδίσει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ενώ η πολιτική ζωή συγκλονίζεται από το σκάνδαλο των ναρκωτικών, χθες στην Χιμάρα εστάλησαν από τις αρμόδιες αρχές ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, την ερχόμενη Δευτέρα, σπιτιών Ελλήνων ομογενών, ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό έχει συσσωρεύσει μπόλικη εύφλεκτη ύλη στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας στο νότο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είδαν την αποστολή των ειδοποιητηρίων ως κίνηση αντιπερισπασμού του Ράμα, την ώρα που έχει στραμμένα πάνω του τα πολιτικά πυρά. Αυτό όμως μοιάζει με παιγνίδι με την φωτιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή