Ο «φιλοαμερικανός» Τσίπρας…

Ο «φιλοαμερικανός» Τσίπρας…

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας για τις ΗΠΑ και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις:

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως σήμερα στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (…) «Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητές τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές» (…) «Στη Σούδα πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας για τον Ντόναλντ Τραμπ:

«Η προσέγγισή του στα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολική, αλλά είναι για το καλό» (…) «Η συνάντηση που είχα μαζί του ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή ότι απειλούμαι» (…) «Η αξία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια ουσιαστική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα και την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος».

Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα από το υμνολόγιο του πρωθυπουργού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρό τους κατά την προχθεσινή κοινή συνέντευξή τους στον κήπο του Λευκού Οίκου. Κανονικά δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι αρκετά λογικό ο ηγέτης μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα, που αισθάνεται να απειλείται από τον μεγαλύτερο γείτονά της, αλλά και από τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο, να αποζητά και να ελπίζει στην προστασία της μεγάλης υπερδύναμης, με την οποία συνδέεται μάλιστα με συμμαχία.

Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός της μικρής χώρας ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας, έκτισε πολιτική καριέρα πάνω στον αντιαμερικανισμό (μεταξύ άλλων), ηγείται ενός κόμματος που ήλθε στην εξουσία και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τη ριζοσπαστική αριστερά και μέχρι τις προάλλες καταριόταν τη Δύση, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και «έφτυνε τον κόρφο του» για να ξορκίσει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της χώρας του. Του Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει πιστός κατά την άσκηση των καθηκόντων του σε όσα επαγγελλόταν κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε για άλλη μία φορά περίτρανα ότι διαθέτει ένα τεράστιο ταλέντο στις «κωλοτούμπες» όλων των βαθμών δυσκολίας όταν η στιγμή και η περίσταση το απαιτούν. Και όταν χρειάζεται, μπορεί επίσης με ιδιαίτερη ευκολία και δίχως δεύτερη σκέψη να κάνει το «έξτρα», όπως η αγιογράφηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ταυτόχρονα όμως –και αυτό είναι το πολύ ουσιαστικό– έβαλε ταφόπλακα στον αντιαμερικανισμό που χαρακτήριζε επί πολλές δεκαετίες το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και αποτελούσε βάση εκκίνησης της Αριστεράς όλων των αποχρώσεων. Οι αμήχανες ανοησίες που ξεστομίζουν από προχθές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σημασία.

Στην Ουάσιγκτον, ο Αλ. Τσίπρας έδειξε πανηγυρικά ότι έχει αφήσει την αριστερή του προέλευση, ιστορία και ρητορική πίσω του. Μόνη πια επιδίωξή του είναι η διατήρηση της εξουσίας χωρίς αριστερό πολιτικό πρόσημο και με πρακτικές πελατειακού παλαιοκομματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή