Δωρεά μαστιχόδενδρων από την Alpha Bank προς τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς της Χίου

Δωρεά μαστιχόδενδρων από την Alpha Bank προς τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς της Χίου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει -τουλάχιστον- ένα ελληνικό νησί όπου ένα προϊόν της πρωτογενούς παραγωγής είναι πιο σημαντικό για την τοπική οικονομία ακόμη και από τον τουρισμό. Ο λόγος για τη Χίο και την άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της καλλιέργεια ενός εθνικού θησαυρού, της μαστίχας.

Διαχρονικά, η μαστίχα Χίου, η πολύτιμη φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του σχίνου ως δάκρυ στα σημεία που προκαλείται χάραγμα του δέντρου, έχει «χτίσει» στο νησί ένα συνολικό οικοδόμημα ανάπτυξης. Από τους 4.000 παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργειά της μέχρι τις ποτοποιίες που παράγουν το λικέρ της μαστίχας και από τις οικοτεχνίες που παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού με βάση τη μαστίχα μέχρι τις μικρές βιοτεχνίες με λουκούμια, «υποβρύχιο» και παστέλι, η οικονομία της Χίου μυρίζει μαστίχα. Δεν είναι τυχαίο ότι η εμπορία του λικέρ της μαστίχας αποδίδει στις ποτοποιίες της Χίου έσοδα μεγαλύτερα και από τα αντίστοιχα του ούζου, που οι ίδιες ποτοποιίες παρήγαγαν στο παρελθόν.

Αυτό το συνολικό οικοδόμημα που έχει δημιουργηθεί πέριξ της μαστίχας, με οδηγό την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, έχει τρανταχτεί πολλές φορές συθέμελα στο παρελθόν, κυρίως από φυσικές καταστροφές. Μία από τις πιο σημαντικές ήταν αυτή της πυρκαγιάς της 25ης Ιουλίου του 2016, που κατέστρεψε σχεδόν το 90% των μαστιχόδενδρων της νότιας Χίου, φιλόξενης έδρας του σχίνου της μαστίχας, μετατρέποντας σε αποκαΐδια τα σχέδια για μια εύρωστη βιομηχανία γύρω από το προϊόν.

Η καταστροφή ήρθε μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου η μαστίχα είχε αρχίσει να αποφέρει κέρδη στους παραγωγούς που ασχολούνται με το κοπιώδες έργο της καλλιέργειάς της, ενώ εμπορικά το προϊόν είχε ανοίξει νέους δρόμους. Ήδη η μαστίχα πωλείται μόνο συσκευασμένη, η τσίκλα ΕΛΜΑ της ΕΜΧ καταγράφει μερίδια αγοράς πάνω από 7%, τα καταστήματα mastihashop αποτελούν αναγνωρίσιμο και πολλά υποσχόμενο brand, το λικέρ μαστίχας εξελίσσεται στο ελληνικό λιμοντσέλο.

Το όνειρο για μια κραταιά βιομηχανία μαστίχας θα αποδεικνυόταν ‘όνειρο θερινής νυκτός’, της νυκτός της 25ης Ιουλίου 2016, αν η Χίος δεν αποφάσιζε να ανασυστήσει την καλλιέργεια με όλες της τις δυνάμεις.

Σε αυτή την κινητοποίηση έδωσε το «παρών» και η Alpha Bank, η οποία, σεβόμενη τον μόχθο και τις προσπάθειες των παραγωγών, ενέταξε στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το περιβάλλον το πλάνο της ΕΜΧ για αναφύτευση των περιοχών της νότιας Χίου, που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Η τράπεζα αποφάσισε να σταθεί αρωγός στην ΕΜΧ και να συμβάλει στην αναβάθμιση της καλλιέργειας της μαστίχας και  στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία είναι ο φορέας αποκλειστικής διαχείρισης της μαστίχας και αριθμεί 20 Συνεταιρισμούς – μέλη, κατασκεύασε ένα σύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών φυτώριο μαστιχόδενδρων, στην περιοχή Καρδαμάδα – Κάμπου Χίου. Βασικοί στόχοι λειτουργίας του φυτωρίου αυτού ήταν η κάλυψη των παραγωγικών αναγκών των μαστιχοπαραγωγών, με τη διάθεση προς καλλιέργεια πιστοποιημένων φυτών μαστιχόδενδρων, η διατήρηση της βιοποικιλότητας των δέντρων ανά περιοχή, καθώς και η συνολική ανάκαμψη της παραγωγής μαστίχας στο νησί. Προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς, η Alpha Bank χορηγεί τη διάθεση  2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου, δέσμευση που έγινε ήδη πράξη στις 23 Οκτωβρίου με μία συμβολική εκδήλωση στα φυτώρια της Ένωσης, παρουσία στελεχών της τράπεζας, εκπροσώπων των Συνεταιρισμών – μελών της Ένωσης, της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου-Περιφερειακής Ενότητας Χίου και τοπικών φορέων. 

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, η Alpha Bank επιθυμεί να συνδράμει με ουσιαστικό τρόπο το έργο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στη διαχείριση του πολύτιμου και μοναδικού – εθνικού προϊόντος που ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή