Ιράκ: 100.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει το Κιρκούκ από τη Δευτέρα

Ιράκ: 100.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει το Κιρκούκ από τη Δευτέρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 100.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει την πολυφυλετική πόλη του Κιρκούκ από τη Δευτέρα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ημιαυτόνομης Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Ο φόβος ταραχών και ξεσπάσματος σεχταριστικής βίας μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων που συνυπάρχουν στην πόλη, τους ώθησε στην επιλογή της φυγής. Ειδικά, κύριος φόβος των Κούρδων κατοίκων της πόλης είναι οι επιθέσεις από μέλη των σιιτικών πολιτοφυλακών που συνέβαλαν στην ανακατάληψη της πόλης και της ευρύτερης πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής που την περιβάλλει.  

Συγκεκριμένα, περίπου 18.000 οικογένειες έχουν καταφύγει στις κουρδικές μητροπόλεις της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Αρμπίλ, Ναουζάντ Χάντι. Ένας από τους συμβούλους του δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως συνολικά περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τήν πόλη του Κιρκούκ, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται περίπου στο ένα εκατομμύριο κατοίκους. 

Σύμφωνα με τον Χεμίν Χαουραμί, κορυφαίο συνεργάτη του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, οι χιλιάδες Κούρδοι εγκατέλειψαν την πόλη, για να διαφύγουν από «το πλιάτσικο και τη σεχταριστική καταπίεση» των σιιτών παραστρατιωτικών. 

Οι Κούρδοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα του Κιρκούκ, στην οποία ζουν επίσης σιίτες Τουρκμένοι, Άραβες σουνίτες μουσουλμάνοι και χριστιανοί. 

Σύλληψη ανώτατου Κούρδου αξιωματούχου

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Βαγδάτης εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κοσράτ Ρασούλ, αντιπροέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν και υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK) για «δηλώσεις που υποκινούν σε δράση κατά του ιρακινού στρατού», σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Σάταρ αλ-Μπιρέκνταρ, εκπρόσωπο του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, το ένταλμα σύλληψης προέκυψε από τις «δηλώσεις στις οποίες ο Ρασούλ ανέφερε πως ο ιρακινός στρατός και η ομοσπονδιακή αστυνομία στην επαρχία Κιρκούκ είναι δυνάμεις κατοχής». Οι δηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η οποία επικρίνει ορισμένα μέλη του κόμματός του επειδή διευκόλυναν, όπως υποστηρίζει, την είσοδο των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ, τη διαφιλονικούμενη πόλη του βορείου Ιράκ που τελούσε μέχρι τότε υπό κουρδικό έλεγχο. 

«Το δικαστήριο θεωρεί τις δηλώσεις αυτές ως υποκίνηση σε βία κατά των ενόπλων δυνάμεων βάσει του άρθρου 226 του ποινικού κώδικα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ο Ρασούλ κινδυνεύει να του επιβληθεί ανώτατη ποινή κάθειρξης επτά χρόνων ή πρόστιμο. Πολύ στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, τον οποίο υποστήριξε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου, έφθασε στο Κιρκούκ την Κυριακή μαζί με τους Πεσμεργκά του, προτού αποσυρθεί χωρίς να σημειωθεί μάχη. Καθώς ο Κοσράτ Ρασούλ κατοικεί στο Κουρδιστάν, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συλληφθεί, όμως, σύμφωνα με δικαστική πηγή, οι ιρακινές αρχές θα διαβιβάσουν το ένταλμα σύλληψης στην Ιντερπόλ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή