Ρωσία και Συρία διαπραγματεύονται με τους Κούρδους

Ρωσία και Συρία διαπραγματεύονται με τους Κούρδους

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική εξέλιξη, η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον πολιτικό και στρατιωτικό χάρτη της Συρίας λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από ντόπιες πηγές, εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Συρίας διεξάγουν εντατικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με την κουρδική πλευρά, οι οποίες αφορούν τις μελλοντικές επιχειρήσεις και τις νέες ισορροπίες στην Συρία, μετά την κατάληψη της Ράκα από το κουρδικό κίνημα.

Οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών δεν αφορούν αποκλειστικά τον πολεμικό χάρτη της Συρίας, αλλά αγγίζουν και άλλα ζητήματα, όπως ενδεικτικά τα νέα διοικητικά όρια και το μελλοντικό καθεστώς στη χώρα. Νωρίτερα, το κουρδικό κίνημα πραγματοποίησε εορτασμούς στο κέντρο της

κατεστραμμένης Ράκα, όπου αναρτήθηκαν σημαίες του κουρδικού κινήματος και φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των τουρκικών μέσων.

Κρίσιμες εξελίξεις και στο Ιράκ

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρουσες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ. Λίγο μετά την απόσυρση των σιιτικών δυνάμεων από το κέντρο της χώρας, Βαγδάτη και Κούρδοι ανταλλάσσουν ενδιαφέροντα μηνύματα.

Συγκεκριμένα, η ιρακινή δικαιοσύνη προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον αντιπρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Κοστέρ Ρεσούλ, ο οποίος χαρακτήρισε «εισβολή» την έφοδο των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ χαιρετίζει τα τελευταία μηνύματα της Βαγδάτης που αφήνουν το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή