ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Υποψήφια για πρόεδρος η Ξένια Σομπτσάκ

REUTERS

Την πρόθεσή της να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας το 2018 ανακοίνωσε χθες η 35χρονη κοσμική - τηλεοπτική παρουσιάστρια Ξένια Σομπτσάκ, εκφράζοντας την αγανάκτησή της για την κατάπτωση της ρωσικής πολιτικής σκηνής, αλλά και την ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, ύστερα από σχεδόν μία 20ετία προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΜΟΣΧΑ. Την πρόθεσή της να καταθέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το ερχόμενο έτος ανακοίνωσε χθες η τηλεοπτική προσωπικότητα Ξένια Σομπτσάκ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Σομπτσάκ έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει, καθώς τα ποσοστά δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένουν ισχυρά.

Ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι, όμως, κατηγορούν τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης για ευνοιοκρατία και διαφθορά, καθώς και για την απομόνωση της χώρας στη διεθνή σκηνή. Χιλιάδες πολιτών έχουν άλλωστε συμμετάσχει στις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δεν θα έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα, εξαιτίας παλαιότερης καταδίκης του.

Η Σομπτσάκ, την οποία το περιοδικό μόδας Vogue χαρακτηρίζει «ρωσική εκδοχή της διάσημης κοσμικής κληρονόμου Πάρις Χίλτον», είναι κόρη του πρώην μέντορα του Πούτιν, δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σομπτσάκ. Η μητέρα της είναι μέλος της Ανω Βουλής της Ρωσίας.
Μέσω Διαδικτύου

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο την Τετάρτη η 35χρονη Σομπτσάκ λέει ότι δικαιούται να είναι υποψήφια. «Αποφάσισα να ασκήσω το δικαίωμά μου αυτό γιατί αντιτίθεμαι σε όλους τους υποψηφίους. Οταν ήμουν 18 ετών φοιτήτρια, ο Πούτιν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας. Τα παιδιά που γεννήθηκαν τη χρονιά εκείνη θα ψηφίσουν φέτος. Σκεφτείτε το λίγο», είπε η Σομπτσάκ στο βίντεο.

Η πιθανή υποψηφιότητα της Σομπτσάκ προκάλεσε την αντίδραση του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει αναδειχθεί στον πλέον αξιόμαχο φιλελεύθερο αντίπαλο του Πούτιν. Τον περασμένο μήνα, ο Ναβάλνι είχε σχολιάσει σχετικά με την πρόθεση της Σομπτσάκ να είναι υποψήφια για την προεδρία: «Παρασύρθηκε στο απεχθές παιχνίδι του Κρεμλίνου με τίτλο: Ας επιλέξουμε έναν φιλελεύθερο γελωτοποιό για να αποσπάσουμε την προσοχή των ψηφοφόρων».

Η Σομπτσάκ, όμως, στηρίζει επίμονα από το 2012 τις αντιπολιτευτικές προσπάθειες στη Ρωσία, συμμετέχοντας συχνά σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και καταγγέλλοντας συστηματικά το Κρεμλίνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ