Δεν θέλουμε πόλεμο, δηλώνουν οι Κούρδοι

Δεν θέλουμε πόλεμο, δηλώνουν οι Κούρδοι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συμφιλιωτική κίνηση προς τη Βαγδάτη, ανώτατος αξιωματούχος του ιρακινού Κουρδιστάν δήλωσε χθες ότι η τοπική κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τον ιρακινό στρατό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Φαλάχ Μουσταφά Μπακίρ, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της κουρδικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη για διάλογο ανάμεσα στην κουρδική διοίκηση (KRG) και το Ιράκ, ώστε να υπάρξει κοινός τόπος συνεννόησης».

Υστερα από την αστραπιαία προέλαση του ιρακινού στρατού και των πολιτοφυλακών που τον υποστηρίζουν στο Κιρκούκ και σε άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές του βορείου Ιράκ, η κατάσταση χθες είχε σταθεροποιηθεί, καθώς οι Κούρδοι μαχητές (Πεσμεργκά) είχαν αποσυρθεί στα εδαφικά όρια του 2014, προτού καταλάβουν επιπλέον εκτάσεις ύστερα από νικηφόρες μάχες εναντίον του Ι.Κ. Ωστόσο, ένας Κούρδος σκοτώθηκε και έξι άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη Χανακίν, σε διαδήλωση εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων που ανακατέλαβαν την πόλη. Παράλληλα, το κουρδικό δίκτυο Rudaw ανέφερε ότι χιλιάδες Πεσμεργκά συγκεντρώνονταν στα περίχωρα του Κιρκούκ, παραθέτοντας δηλώσεις ενός εκ των διοικητών τους περί επικείμενης «απελευθέρωσης» της πόλης.

Στη Βαγδάτη, το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Κοσράτ Ρασούλ, αντιπροέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν και ηγετικού στελέχους του κουρδικού κόμματος PUK. Ο Ρασούλ είχε αποκαλέσει τον ιρακινό στρατό στο Κιρκούκ «δύναμη κατοχής», επικρίνοντας μερίδα του κόμματός του για «προδοσία» επειδή διευκόλυνε, όπως υποστηρίζει, την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων. Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε χθες ότι η Τουρκία ενδέχεται να κλείσει τα σύνορά της με το ιρακινό Κουρδιστάν, κλιμακώνοντας τις πιέσεις της στον Μπαρζανί, που ξεκίνησαν μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή