Προβληματισμός στις τράπεζες για το επερχόμενο stress test

Προβληματισμός στις τράπεζες για το επερχόμενο stress test

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς, και μετά τις επαφές στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ ενισχύεται η ανησυχία ότι το Ταμείο έχει επιβάλει αρκετές από τις θέσεις του.

Αν και ακόμα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο η επίσπευση του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δημιουργεί υπόνοιες ότι θα διαφοροποιηθούν, προς το αυστηρότερο, και η μεθοδολογία και οι τεχνικές παράμετροι. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει, εδώ και πολύ καιρό, ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να διοχετευθεί στις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ετσι οι επόμενοι μήνες, έως ότου αρχίσει το stress test και αποσαφηνιστούν οι όροι, θα είναι διάστημα μεγάλης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας για τις εγχώριες τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα Ιουλίου, οπότε άρχισε να εντείνεται η κόντρα ΔΝΤ – ΕΚΤ για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30%.

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, η κ. Νουί σημείωσε ότι έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα (εξωδικαστικός, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων), ωστόσο «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε επίσπευση της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους, για παράδειγμα όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα χρειαστεί να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα». Τόνισε επίσης ότι οι εγχώριες τράπεζες «εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως μεταξύ άλλων η ανάγκη μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης».

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή κατάστασή τους ανέφερε ότι «η ΕΚΤ παρακολουθεί τις κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών σε διαρκή βάση. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 16,7% τον Μάρτιο του 2017, και η ΕΚΤ κρίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίου των εν λόγω τραπεζών είναι επαρκή».

Σε ό,τι αφορά το stress test σημείωσε ότι «σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε το αποτέλεσμα της άσκησης πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ούτως ώστε να μπορούν να ληφθούν εγκαίρως τυχόν μέτρα που θα κριθούν αναγκαία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή