Σε χαμηλό 44 ετών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό 44 ετών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 ετών υποχώρησαν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου, φθάνοντας τις 222.000, αντί των 240.000 που είχαν προβλεφθεί από αναλυτές της αγοράς. H ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε απρόσμενα τον Σεπτέμβριο στο 4,2% από το 4,3% τον Αύγουστο, αντανακλώντας το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2001. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν, επίσης, ενίσχυση της απασχόλησης στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο, ενδυναμώνοντας τα σενάρια για αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η περασμένη εβδομάδα είναι η 137η συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία οι αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ είναι λιγότερες από 300.000, γεγονός που επιβεβαιώνει την ευρωστία της αγοράς εργασίας, όπως εισημαίνει ο Στέφεν Στάνλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος της Amherst Pierpont Securities. Πρόσφατα, η Fed επισήμανε ότι θα συνεχίσει με τη σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι δυσκολεύεται να λύσει τον «γρίφο» του χαμηλού πληθωρισμού, παρά την εφαρμογή μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής επί σειρά ετών.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών αμφισβητεί την ευρωστία της αγοράς εργασίας. Ορισμένοι τονίζουν ότι το χαμηλό ποσοστό ανεργίας είναι παραπλανητικό και επισκιάζει την αύξηση της προσωρινής απασχόλησης, τους χαμηλούς μισθούς και τη μείωση του εργατικού δυναμικού. Αλλοι επιρρίπτουν στη Fed ευθύνες για τον χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, διότι δεν έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των τιμών έπειτα από μόνον τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων σε δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή