Η βαθμιαία ανάδυση του εθνικισμού και οι δύο σημαίες

Η βαθμιαία ανάδυση του εθνικισμού και οι δύο σημαίες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις της ισπανικής σημαίας τις τελευταίες εβδομάδες, στον απόηχο του δημοψηφίσματος της Καταλωνίας και της δέσμευσης για κήρυξη ανεξαρτησίας. Η πατριωτική επίδειξη της σημαίας αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στην Ισπανία, όπου οι τραυματικές μνήμες της δικτατορίας του Φράνκο δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Ωστόσο, η δέσμευση για κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας έχει ξεσηκώσει το εθνικό συναίσθημα. «Εχουμε πουλήσει περίπου 35.000 σημαίες σε 50 ημέρες. Κανονικά, οι πωλήσεις έφταναν τις 500 με 600 σημαίες τον μήνα», δηλώνει ο Χοσέ Λουίς Σόσα-Ντίας, ιδιοκτήτης εργοστασίου κατασκευής. «Πρώτη φορά βλέπω τόσες πολλές σημαίες σε μπαλκόνια και σπίτια, αλλά και στις διαδηλώσεις», επισημαίνει.

Το φαινόμενο αντανακλά τη βαθμιαία ανάδυση του εθνικισμού, γεγονός που ωθεί τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στο να εμμείνει στη σκληρή γραμμή κατά της Καταλωνίας. Η επίδειξη του εθνικισμού έγινε εμφανής όταν εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί υπέρ της ενότητας του έθνους διαδήλωσαν με την ισπανική σημαία στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Ο διευρυμένος πόθος των Ισπανών να κυματίσουν την εθνική σημαία δεν φαίνεται, βέβαια, να συνοδεύεται από την αναζωπύρωση του ακροδεξιού εθνικισμού, παρά τις προσπάθειες Καταλανών υπέρ της απόσχισης να συνδέσουν τον ισπανικό εθνικισμό με τον φασισμό του Φράνκο.

Η εθνική σημαία της Ισπανίας διαθέτει βαθύ ιστορικό υπόβαθρο, ενώ το βασικό σχέδιο των κόκκινων και κίτρινων λωρίδων δεν έχει αλλάξει από το 1785. Ωστόσο, ήταν σπάνιο το φαινόμενο να επιδεικνύεται δημοσίως η σημαία, εκτός από περιπτώσεις αθλητικών γεγονότων.

Οι πωλητές σημαιών επισημαίνουν πως η παρούσα ζήτηση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις πωλήσεις του 2010, επ’ αφορμή της νίκης της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. «Εχουμε, ήδη, διπλασιάσει, τριπλασιάσει και τετραπλασιάσει όσα είχαμε πουλήσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ειλικρινά έχουμε χάσει τον λογαριασμό», δηλώνει ο Ανχελ Πανιάγουα, ιδιοκτήτης καταστήματος με υφάσματα στη Μαδρίτη. Σημαντική μερίδα καθημερινών ανθρώπων κρατά την εθνική σημαία με σκοπό να εκφράσει τη συμπαράστασή της στο κράτος και στους θεσμούς. Ο Νταβίδ Ροντρίγκεθ, ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρείας, έχει κρεμάσει την ισπανική σημαία έξω από το σπίτι του στο Εσκοριάλ, βορειοδυτικά της Μαδρίτης. «Ηθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις αστυνομικές δυνάμεις. Ηταν μια απλή κίνηση αλληλεγγύης», δηλώνει ο ίδιος, μετά την κριτική που υπέστη η αστυνομία για τη χρήση πλαστικών σφαιρών και κλομπ την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Από την άλλη πλευρά, το σύμβολο της σημαίας χρησιμοποιείται ευρέως και από τους Καταλανούς που διαδηλώνουν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Το φαινόμενο αυτό υπήρξε εμφανές και στον προχθεσινό αγώνα της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό. Την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του γηπέδου «Καμπ Νου» επέτειναν τα συνθήματα αρκετών Καταλανών που κρατούσαν την καταλανική σημαία της ανεξαρτησίας. Συνθήματα, όπως «Η Καταλωνία δεν είναι Ισπανία» και «Ελευθερία για την Καταλωνία», αντήχησαν σε όλο το γήπεδο το 17ο λεπτό των δύο ημιχρόνων, ως αναφορά στην πτώση της Βαρκελώνης το 1714 στη διάρκεια του ισπανικού πολέμου διαδοχής. Η Μπαρτσελόνα, πριν από την έναρξη του αγώνα, θέλησε και αυτή να δώσει το δικό της στίγμα, αναρτώντας ένα τεράστιο πανό με σύνθημα «Διάλογος, Σεβασμός και Αθλητισμός».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή