ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένες προσφορές από Atlantia και Hochtief αναμένει η ισπανική Abertis

H Abertis, ισπανική εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητόδρομων, ζητεί από την ιταλική Atlantia να αυξήσει την προσφορά της, η οποία ανέρχεται περίπου στα 15,7 δισ. ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν η ιταλική Atlantia και η γερμανική Hochtief για την εξαγορά της ισπανικής εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητόδρομων Abertis, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε εκείνη που θα κατορθώσει να ικανοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τα αιτήματα της ισπανικής εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτής της σκληρής μάχης για τη διεκδίκησή της, η διοίκηση της Abertis ζητεί από την ιταλική Atlantia να βελτιώσει την προσφορά της, η οποία ανέρχεται περίπου στα 15,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ιταλική εταιρεία ελέγχεται από την οικογένεια Benetton, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο της μόδας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτή η προσφορά θα έδινε τη δυνατότητα στην ιταλική Atlantia να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητόδρομων παγκοσμίως, βοηθώντας τις δύο εταιρείες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή. Σε ανακοίνωσή της την περασμένη Τετάρτη, η Abertis κατέστησε σαφές ότι το μεγαλύτερο μέγεθος και η έντονη γεωγραφική παρουσία είναι τα δύο στοιχεία που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική τη νέα υπό διαμόρφωση εταιρεία. Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα επέκτεινε τη δραστηριότητα της Abertis, θα αύξανε το χαρτοφυλάκιό της και θα ενίσχυε την ανάπτυξή της.

Ωστόσο, ελκυστική φαίνεται να είναι και η προσφορά ύψους 17,1 δισ. ευρώ που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Hochtief, η οποία ελέγχεται από την ισπανική ACS. Η ισπανική Abertis έχει διαπιστώσει πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα στην προσφορά που έχει καταθέσει η Atlantia, προσέθεσε όμως ότι το ύψος της προσφοράς θα μπορούσε να βελτιωθεί, δεδομένης και της έντονης διεκδίκησής της από τη γερμανική Hochtief. Επίσης, εννέα από τα δεκαπέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ισπανικής εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου, προκρίνουν την εξαγορά της εταιρείας από την ιταλική Atlantia.

Η Atlantia από την πλευρά της, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Τζοβάνι Καστελούτσι, ανέφερε ότι θα εξετάσει όλες τις επιλογές για το ενδεχόμενο αλλαγής του ύψους της προσφοράς. O μέτοχος της ισπανικής Abertis, η τράπεζα Caixa εμφανίζεται σύμφωνη με την προσφορά της Atlantia στην παρούσα μορφή της, σε αντάλλαγμα για το μερίδιο 15,08% που κατέχει στην ιταλική εταιρεία. Ο άλλος διεκδικητής, η γερμανική Hochtief, προβλέπει ότι η διαδικασία εξαγοράς της ισπανικής εταιρείας θα παραταθεί έως το επόμενο έτος. Ο CEO της εταιρείας Μαρτσελίνο Φερνάντεζ Βέρντες επισήμανε ότι «η κατάθεση προσφοράς για την απόκτηση της Abertis είναι μόνον η αρχή».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ