Πολιτικό μήνυμα Τραμπ για διευκόλυνση στην αποπληρωμή για τα F-16

Πολιτικό μήνυμα Τραμπ για διευκόλυνση στην αποπληρωμή για τα F-16

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγνώριση από αμερικανικής πλευράς ότι οι σύνθετες απειλές ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απαιτούν τη διατήρηση μιας σύγχρονης αμυντικής μηχανής και, ταυτόχρονα, το αδιαμφισβήτητο της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, έφεραν ως αποτέλεσμα μια συμφωνία για να βρεθεί κάποια μέθοδος χρηματοδότησης της αναβάθμισης των ελληνικών F-16 που θα παίρνει υπόψη της τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Αθήνας. Πιθανότερη λύση θεωρείται η αποπληρωμή του προγράμματος σε βάθος δεκαετίας. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που έδωσε το σχετικό πολιτικό μήνυμα για χρηματοδοτική διευκόλυνση προς το Πεντάγωνο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Προσθέτουν ότι το κόστος αναβάθμισης θα είναι λίγο μεγαλύτερο από 1 δισ. δολ., ενώ, όπως επισημαίνουν, σε σχέση με την αναφορά Τραμπ σε 2,4 δισ., πάντοτε ζητείται έγκριση για μεγαλύτερο ποσό από το Κογκρέσο. Ενδεικτικά, το 2014 είχε ζητηθεί από το Κογκρέσο έγκριση για 3,9 δισ. δολ., η σύμβαση που υπεγράφη απορούσε 1,9 δισ. και τελικά πληρώθηκαν 1,65 δισ.

Στην τωρινή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και ένα ποσό (fee) 200-300 εκατ. δολ., με τελικό αποδέκτη την αμερικανική κυβέρνηση. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, κατά τη συνάντησή του με τον γερουσιαστή Ντέρμπιν στο Σικάγο, να εξαιρεθεί η Ελλάδα από αυτή την καταβολή και αυτός του έκλεισε ραντεβού με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκραμ (Ρεπουμπλικανός-Νότια Καρολίνα), ο οποίος είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Υποεπιτροπής Προϋπολογισμού που αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα. Ο πρωθυπουργός έθεσε και σε αυτόν το θέμα όπως και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αναζητείται λύση, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο. Αναμένεται, πάντως, και το ελληνοαμερικανικό λόμπι να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα όσα περιγράφονται από αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, που υπογραμμίζουν ότι όσα είπε ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναφορά σε πρόγραμμα ύψους 2,4 δισ. δολ., δεν ισχύουν και ότι το κόστος της αναβάθμισης θα είναι στο 1,1 δισ. δολ.

Στην επίσημη κυβερνητική θέση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε χθες σε συμφωνία, οι τελικές παράμετροι της οποίας θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παρέπεμψε, δε, σε ενημέρωση που θα γίνει προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και, εφόσον χρειαστεί, σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για πιο σαφή εικόνα. Στη συζήτηση που εξελίσσεται με επίκεντρο και το τελικό κόστος του προγράμματος αναβάθμισης, παρενέβη χθες το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών, η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολ. και το οποίο θα προσδιοριστεί τελικά μετά τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του υπ. Εθνικής Αμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ».

Οπως διαφαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική ηγεσία προσεγγίζει το ζήτημα, στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και με το βλέμμα στραμμένο στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του οποίου θα κληθούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να υπερασπιστούν την συμφωνία. Ετσι, γίνεται λόγος για αναβάθμιση των αεροσκαφών με «αμυντικό δόγμα». Επί της ουσίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι η αναβάθμιση που θα γίνει δεν θα είναι πέμπτης γενιάς, αλλά χαμηλότερη κατά ένα επίπεδο, καθώς δεν θα τοποθετηθεί στα F-16 το σύστημα αθόρυβης προσέγγισης, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «εξυπηρετεί καθαρά επιθετικούς σκοπούς». Εκτιμάται ότι με αυτή την επιλογή το 1,1 δισ. δολ. που θα διαθέσει η Αθήνα, αρκεί για την αναβάθμιση 85 μαχητικών. Πηγές του ΓΕΕΘΑ, την ίδια στιγμή, πιθανόν έχοντας υπόψη το κόστος αναβάθμισης πέμπτης γενιάς, εκτιμούν ότι το 1,1 δισ. δολ. επαρκεί για την αναβάθμιση των 55 πιο σύγχρονων μαχητικών F-16, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα φτάσουν τα κονδύλια για την αναβάθμιση μεγαλύτερου αριθμού αεροσκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή