Προς ανέλκυση το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Προς ανέλκυση το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» από τον βυθό του Σαρωνικού ζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, ορίζει ότι η παρακολούθηση της θαλάσσιας περιοχής που επλήγη θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα έτος ακόμα, ενώ θα ζητηθεί από τους υπαιτίους του ναυαγίου να καταθέσουν προτάσεις για τις περιοχές όπου η ρύπανση παραμένει. Στην Ανδρο, πάντως, ξεκινά –καιρού επιτρέποντος– τη Δευτέρα η ανέλκυση τμήματος του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου «Cabrera».

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι το τέλος του μήνα θα εγκριθεί από το υπουργείο το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο θα περιλαμβάνει τα μέτρα παρακολούθησης και αποκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα. Το τελικό κείμενο θα διαμορφωθεί με βάση τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στη γνωμοδοτική Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΕΑΠΕΖ) και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα συναρμόδια υπουργεία, την Αυτοδιοίκηση, την ιδιοκτήτρια εταιρεία, το ΕΛΚΕΘΕ και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα επί των βραχυπρόθεσμων μέτρων πρόληψης περαιτέρω ρύπανσης και των ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν, σε συνέχεια των εργασιών καθαρισμού των ακτών. Οι ενέργειες αφορούν τις περιοχές όπου εμφανίστηκε πετρελαιοκηλίδα, με ιδιαίτερη αναφορά στις ζώνες που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την αντιμετώπιση δευτερογενούς ρύπανσης από βυθισμένες ποσότητες πετρελαιοειδών καταλοίπων και την αντιμετώπιση τυχόν επαναπροσβολής των ακτών για τουλάχιστον 12 μήνες από την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού. Η εταιρεία κλήθηκε να υποβάλει εντός 20 ημερών μελέτη αποκατάστασης, που περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της «παραμένουσας» ρύπανσης και την παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων της ρύπανσης στη βιοποικιλότητα.

Στην Ανδρο

Εν τω μεταξύ, στην Ανδρο ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η προετοιμασία για την ανέλκυση τμήματος του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου «Cabrera», που βυθίστηκε δίπλα στις βόρειες ακτές του νησιού τον περασμένο Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΛΚΕΘΕ, θα ανελκυστεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου (μηχανοστάσιο, γέφυρα), που βρίσκεται σε βάθος 35 μέτρων σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή. Το απαιτητικό έργο θα εκτελέσει (πιθανότατα τη Δευτέρα) ειδικός γερανός με ικανότητα ανέλκυσης 2.400 τόνων, που ήρθε για τον σκοπό αυτόν από την Ολλανδία. Το «Cabrera» μετέφερε περίπου 2.800 τόνους σιδηρονικελίου (σε μορφή βόλων), εκ των οποίων οι 2.000 τόνοι έχουν συλλεγεί, ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν σε δεύτερη φάση. Τα υπόλοιπα κομμάτια του ναυαγίου αποφασίστηκε να παραμείνουν στη θάλασσα, καθώς κρίνεται ότι δεν είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον. Το ΕΛΚΕΘΕ παρακολούθησε και τη ρύπανση από το ναυάγιο, οι μετρήσεις ωστόσο έδειξαν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή