Ν. Παππάς στη Βουλή: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «πάρα πολύ θετική επίσκεψη» Τσίπρα στις ΗΠΑ

Ν. Παππάς στη Βουλή: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «πάρα πολύ θετική επίσκεψη» Τσίπρα στις ΗΠΑ

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες επιθέσεις κατά των ΜΜΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σήμερα από του βήματος της Βουλής, χαρακτήρισε το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ως «πολύ θετικό», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για συμπέρασμα μιας συγκρατημένα αισιόδοξης προσέγγισης. Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή αποτέλεσε σχόλιο του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΔΗΣΥ Δημ. Κρεμαστινού –με αφορμή συζήτηση ερώτησης του τελευταίου για θέμα των ΕΛΤΑ Πάτμου- πως έναντι επισκέψεων Ελλήνων πρωθυπουργών στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είμαστε όλοι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις μας αναφορικά με τα αποτελέσματα που αυτά μπορούν να έχουν.

«Θα ήθελα να σας συστήσω πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για ό,τι έγινε με τις συνομιλίες στην Αμερική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός, και συνέχισε: «Το λέω, γιατί εγώ ήμουν αυτήκοος μάρτυρας της συνάντησης Ανδρέα Παπανδρέου-Κλίντον, με απέναντί μου τον Αντιπρόεδρο Γκορ, απέναντι από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Πρόεδρο Κλίντον και απέναντι από τον Κάρολο Παπούλια τον Υπουργό Εξωτερικών Κρίστοφερ.Τότε, λοιπόν, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέκρινε την αμερικανική πολιτική όσον αφορά τη Γιουγκοσλαβία στο γεύμα και ζήτησε να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».

Πράγματι, ο Πρόεδρος Κλίντον τήρησε τον λόγο του, αλλά ο επόμενος Πρόεδρος αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» και αμέσως, την επομένη, άλλες εκατόν είκοσι χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια». Απαντώντας ο κ. Παππάς σημείωσε ότι είναι θετικό που οι παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί καταθέτουν τις εμπειρίες τους «με ψυχραιμία και χωρίς έπαρση», και συνέχισε με αφορμή τη «σύσταση» του ερωτώντος βουλευτή: «Βεβαίως συγκρατημένη. Συγκρατημένη μεν, αισιοδοξία δε. Τα θετικά τα καταγράφουμε, τα περιμένουμε και βήμα-βήμα κρίνουμε την πάρα πολύ θετική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Προσέξτε, όμως. Δεν θα πέσουμε και στην άλλη παγίδα. Διότι, εάν ένας τηλεθεατής παρακολουθούσε -σκεφτόμουν, καθώς έπαιρνα την ενημέρωσή μου για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όπως επιστρέφαμε- ένα συγκεκριμένο κανάλι και δεν είχε αλλάξει να παρακολουθήσει ένα άλλο κανάλι, θα νόμιζε ότι δεν υπάρχει επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και με επιδημία χολέρας!

Δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιου τύπου φαινόμενα και εδώ πέρα νομίζω ότι θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου αυτά να τα αποδοκιμάσει, χωρίς να θέλουμε σε κανέναν να πούμε πώς θα κάνει τη δουλειά του. Όμως, νομίζω ότι άπαντες στη δημόσια σφαίρα υπόκεινται σε κριτική».

Ο κ. Κρεμαστινός σχολίασε: «Χαίρομαι για τη συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά εγώ μίλησα για πολύ-πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία», για να συμπληρώσει: «Όμως, επειδή αναφερθήκατε στα μέσα ενημέρωσης -και γι’ αυτό πρέπει να προσέξει η ΕΡΤ ιδιαιτέρως να είναι πραγματική ΕΡΤ και να μην είναι ανταγωνιστική των άλλων μέσων ενημέρωσης- εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως είναι ότι εγώ, ως Υπουργός Υγείας –και θα σας το επιβεβαιώσει ο κ. Κουρουμπλής, που είναι δίπλα σας, ο οποίος τότε ήταν Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας-, αντιμετώπισα επιδημία χολέρας -παραλίγο να πέσει η Κυβέρνηση- ανύπαρκτης, όμως. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν γεμίσει χολέρα όλη τη χώρα!

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούσε την παραίτησή μου και εγώ φώναζα «Δεν υπάρχει χολέρα!» Δεν είναι κάτι καινούργιο για τον τόπο αυτό που λέτε. Το έχουμε ζήσει». Στη σημείο αυτό, ο επίσης βουλευτής της ΔΗΣΥ Α. Λοβέρδος που καθόταν σε διπλανό έδρανο, ρώτησε τον ερωτώντα συνάδελφό του: «Δηλαδή τώρα δεν υπάρχει (ενν. χολέρα);», με τον κ. Κρεμαστινό να αναφέρει: «Άλλο είναι το δονάκιο της χολέρας, που κάνει την επιδημία, και άλλο η χολέρα που βρίσκεται στα διάφορα -εάν θέλετε- ακάθαρτα γενικώς. Εκεί μπορεί να γίνει κριτική στην Κυβέρνηση, γιατί δεν καθαρίζονται οι χώροι, διότι, άμα δεν καθαρίζονται, υπάρχει εκεί, αλλά επιδημία χολέρας που να ξεσπάσει και να δημιουργήσει θανάτους και νεκρούς, νομίζω ότι, με τα στοιχεία αυτά που έχουμε σήμερα, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Κατόπιν τούτου, κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, υπογράμμισε: «Χαίρομαι που ακούω ότι έχει ξανασυμβεί αυτό που βιώνουμε τώρα. Δεν ξέρω, επειδή ομολογώ ότι δεν είμαι επαΐων στα ζητήματα της υγείας, αν και εσείς είχατε αγγίξει τίποτα «ευαίσθητα» συμφέροντα, τα οποία έχουν και την ικανότητα να εφεύρουν επιδημίες, εάν θιγούν, όπως έχει κάνει η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Όμως, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και καλό είναι να υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, για να αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά της αντιπολίτευσης». Λίγη ώρα αργότερα, με αφορμή συζήτησης δικής του επίκαιρης ερώτησης για άλλο θέμα, ο κ. Λοβέρδος επέμεινε στις δικές του ενστάσεις: «Και το ζήτημα του μικροβίου της χολέρας είναι υπαρκτό και το ζήτημα της ύφεσης στα χρόνια ‘15 και ‘16 κατά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι υπαρκτό, και το δεδομένο της ανάπτυξης 0,7%, κοντά στο 1%, το 2014 που έριξαν την κυβέρνηση είναι ένα δεδομένο κι όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα» είπε και συνέχισε αναφερόμενος στη συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16:

«Πραγματικότητα δεν είναι αυτά τα οποία ακούσαμε σε ό,τι αφορά ένα συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για το οποίο είχαμε ρωτήσει το κόστος. Είχε απαντήσει (ενν. ο κ. Καμμένος) πως δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Μετά, απαντώντας στον γραπτό κοινοβουλευτικό έλεγχο, είχε μιλήσει για 2 δισεκατομμύρια. Τώρα μάθαμε την τιμή από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και από τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό ακούσαμε ότι πρόκειται για 1.1 δισεκατομμύριο κόστος προγράμματος και τα υπόλοιπα είναι αντισταθμιστικά μέτρα. Ομως, απαγορεύονται τα αντισταθμιστικά. Ενσωματώθηκε το 2011 ευρωπαϊκή οδηγία που για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, απαγορεύει τα αντισταθμιστικά. Ψέμα πάνω στο ψέμα, αλλά ενόχληση από την αναπαραγωγή της πραγματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή