Στο πάνθεον πλάι στον Μάο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Προς ενσωμάτωση στο σύνταγμα της Κίνας οδεύει η πολιτική ιδεολογία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σημάδι ότι, στην αυγή της δεύτερης πενταετούς θητείας του, ο Σι έχει συγκεντρώσει τη μέγιστη εξουσία.

Στην 3,5 ωρών ομιλία του στο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, τη Δευτέρα, ο Σι εξέθεσε τη «σκέψη για τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή» και παρότρυνε τους πάντες να τη μελετήσουν. Οι έπαινοι που ακούστηκαν χθες από τα ισχυρά μέλη του επταμελούς Πολιτικού Γραφείου θεωρήθηκαν από τους ειδικούς ως σημάδι ότι η «σκέψη του Σι» θα ενσωματωθεί στο σύνταγμα πλάι στη «σκέψη του Μάο» και τη «θεωρία του Ντενγκ». Ο ιδρυτής της κομμουνιστικής Κίνας Μάο Τσετούνγκ ήταν ο μόνος που είδε την πολιτική του θεωρία να γράφεται στο σύνταγμα ενώ κυβερνούσε. Αντιθέτως, η θεωρία του Ντενγκ ενεγράφη αφού πέθανε, ενώ οι δύο άλλοι πρόεδροι, Ζιανγκ Ζεμίν και Χου Ζιντάο, πέτυχαν να συμπεριληφθεί η πολιτική ιδεολογία τους στο σύνταγμα χωρίς ωστόσο να αναφερθεί το όνομά τους.

Η φιλόδοξη ομιλία του Σι «περιγράφει τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά ως βιώσιμο εναλλακτικό μοντέλο στη λεγόμενη δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία και τον καπιταλισμό», σημείωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Ορβιλ Σελ, βετεράνος μελετητής της κινεζικής πολιτικής και επικεφαλής του κέντρου αμερικανοκινεζικών σχέσεων της Ασιατικής Εταιρείας. «Ο Σι δεν περιγράφει μόνο μια σύγκρουση πολιτισμών και αξιών αλλά και πολιτικών και οικονομικών συστημάτων».

Ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κινεζικό μοντέλο ως «μια νέα επιλογή για χώρες που θέλουν να επισπεύσουν την ανάπτυξή τους διατηρώντας την ανεξαρτησία τους» και υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν πρέπει να αντιγράψει μηχανικά τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών, αλλά να βελτιώσει την κομματική ηγεσία και να κάνει το κόμμα ακόμη ισχυρότερο». Επί των ημερών του Σι, η αντιπολίτευση παραμένει φιμωμένη, ενώ έχουν γίνει κινήσεις για την πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ορβιλ Σελ περιέγραψε τη γέννηση της Σκέψης του Σι ως «σημάδι τεράστιας συγκέντρωσης μιας εντυπωσιακά μεγάλης εξουσίας στα χέρια του» αλλά και, παραδόξως, ως «περίεργη αναγνώριση αδυναμίας». «Εφόσον χρειάζονται τόση εξουσία, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι προβλέπουν ότι θα εμφανιστούν σοβαρά εμπόδια στη μελλοντική πρόοδο της Κίνας», εκτίμησε.

Στην ομιλία του, ο Σι προέβλεψε ότι η Κίνα θα είναι «εκσυγχρονισμένη» σοσιαλιστική χώρα έως το 2035 και μία σύγχρονη σοσιαλιστική «ισχυρή δύναμη» με μεγάλη επιρροή στη διεθνή σκηνή έως το 2050.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή