Πολλά λόγια, λίγη ουσία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Με αφορμή το αίτημα των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης για ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από την κυβέρνηση αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών-συμφωνιών που «σφράγισαν» το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, δύο σκέψεις γεννιούνται κατ’ αρχήν: Πρώτον, ότι δυστυχώς η Βουλή, με ευθύνη πολλών –και με κορυφαία, ανάμεσά τους, εκείνη της σημερινής πολιτικής διεύθυνσης και της κυβερνώσας πλειοψηφίας–, έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω, σε σχέση με το παρελθόν, από χώρος παραγωγής πολιτικής σε πεδίο υποκριτικών, ανούσιων και κατά κανόνα αντιπαραγωγικών συγκρούσεων. Δεύτερον, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη στάση της εντός του Ναού της Δημοκρατίας, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για πραγματική ενημέρωση, ούτε αυτή τη φορά. Εχουν προηγηθεί τόσο πολλά, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για ακόμα μία Μαύρη Βίβλο, όπως εκείνη που είχε «φιλοτεχνηθεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Η διαρκής απαξίωση εκ μέρους υπουργών της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τις αδικαιολόγητες και κατά παραβίαση του Κανονισμού απουσίες τους τις ημέρες συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων. Αλλά και όταν προσέρχονται ορισμένοι, επιδεικνύουν μια προφανώς αντικοινοβουλευτική στάση: χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπουργού που ειρωνεύεται ερωτώντα βουλευτή όταν ο τελευταίος ζητεί να παρουσιαστούν στην εθνική αντιπροσωπεία έγγραφα διεθνών συμφωνιών και τον παραπέμπει στο… Διαδίκτυο προκειμένου να τα βρει. Προσφέρθηκε, μάλιστα, να στείλει συνεργάτες του στον βουλευτή για να τον εκπαιδεύσουν στην αναζήτηση εγγράφων στο Διαδίκτυο!

Η διαρκής καταγγελία της αντιπολίτευσης για άρνηση συναίνεσης σε μεγάλα ζητήματα, ακόμα και όταν η δυνατότητα μιας τέτοιας συναίνεσης προσφέρεται μέσω έμμεσων πλην δημόσιων προσκλήσεων: «Η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει χωρίς να αναζητήσει τις αναγκαίες συναινέσεις», έλεγε πρόσφατα στην Ολομέλεια ο κ. Κυρ, Μητσοτάκης, για να συναντήσει μόνο επιθέσεις και μάλιστα σφοδρότατες και προσωπικού χαρακτήρα από τον πρωθυπουργό, που έκανε ότι δεν άκουσε την εν λόγω φράση.

Η απορριπτική στάση της πλειοψηφίας έναντι αιτημάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικών επιτροπών με επίκεντρο υποθέσεις υπουργών, και μάλιστα με τρόπο και συχνότητα τέτοια, που να δημιουργεί την αίσθηση τάσης για συγκάλυψη «ημετέρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή