Το Κονκλάβιο (20/10/17)

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

F-16 εμπιστευτικό

Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για την υπόθεση της συμφωνίας αναβάθμισης των F-16. Aλλωστε, ο Πάνος Καμμένος είχε ενημερώσει –ή τελος πάντων, είχε περίπου ενημερώσει– σχετικά την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής στις 20 Σεπτεμβρίου – του τρέχοντος, όχι του 2016. Μάλιστα, τότε είχε ζητήσει από τους βουλευτές να βγάλουν τα κινητά τηλέφωνα εκτός αίθουσας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συνεδρίασης. 

Την εμπιστευτικότητα, βέβαια, «έκαψε» ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα για τη «λυπητερή» της αναβάθμισης. Πάντως, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Καμμένος με ύφος μυστικοπαθές είχε μιλήσει για το υποπρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Και βέβαια είχε αποφύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένο κόστος. 

Προφητείες 

Στις πιέσεις των βουλευτών που ρωτούσαν αν το κόστος –όπως φημολογείτο– θα έφθανε αρκετά κοντά, ή, μάλλον, λίγο παρακάτω από το ποσό που εκστόμισε ο Τραμπ, ο ΥΠΕΘΑ είχε αρκεστεί να απαντήσει «σε αυτό το κόστος δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε»… Οι βουλευτές δήλωσαν σύμφωνοι επί της αρχής με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και αρκέστηκαν να τοποθετηθούν όταν πλέον θα γνώριζαν την τελική τιμή. Φαίνεται ότι την ανακοίνωσε προφορικά ο ίδιος ο Τραμπ. Προφητική εν τέλει η δήλωση Τσίπρα προ εποχής Τραμπ «να μη μας βρει αυτό το κακό». Τελικά τον βρήκε. 

Βίδες

Στην ίδια ενημέρωση, πάντως, μαθαίνω ότι οι επιτελάρχες του Aμυνας είχαν διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι στην αναβάθμιση θα μετάσχει και η ΕΑΒ, με έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αν κρίνω από το ύψος του ποσού, προφανώς για να φτιάξει βίδες. Και πάντως, όχι για αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών, όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Πενταγώνου. 

Ομερτά 

Ομερτά συμφωνήθηκε μετά το χθεσινό ραντεβού Γιούνκερ – Μητσοτάκη. Από αυτή συμπεραίνω ότι η συζήτηση έγινε βαθιά πολιτική και, πάντως, δεν περιορίστηκε στο brainstorming για το μέλλον της Ευρώπης. Σημειώνω την αριθμητική υπεροχή του ελληνικού στοιχείου, καθώς, παρόντες, εκτός από τον Μαργαρίτη Σχοινά, ήταν η Μαρία Σπυράκη και ο συνεργάτης του προέδρου Θανάσης Μπακόλας. 

Μέτσοβο του Νότου  

Το τσίπουρο δεν έρρευσε άφθονο. Δεν βοήθησε και ο καλός καιρός. Eρρευσαν, όμως, το φημισμένο τοπικό κόκκινο κρασί και αρκετή συμπάθεια. Προδιέθετε, εξάλλου και η τοποθεσία, στο ξενοδοχείο Grand Forest του Μετσόβου. Εκεί, στα 1.350 μέτρα οργάνωσε ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (ΕΚΟ) της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης την 3η Συνδιάσκεψη των ΕΚΟ, απευθύνοντας ανοικτό προσκλητήριο για τη στελέχωσή τους. Το υψόμετρο των 1.350 μέτρων δεν επελέγη μόνο για να οξυγoνωθούν οι εγκέφαλοι των νεοδημοκρατών. Αλλά κυρίως επειδή το Μέτσοβο είναι ο τόπος καταγωγής του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος το 1982 ως πρόεδρος της Ν.Δ. υπήρξε ο ιδρυτής των ΕΚΟ. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι  βουλευτές Κώστας Τασούλας (Ιωαννίνων), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας) και Στέργιος Γιαννάκης (Πρεβέζης). Ο Τασούλας μάλιστα είπε ότι το παράδειγμα της μικρής και νοικοκυρεμένης τοπικής κοινωνίας πρέπει να αποτελέσει μοντέλο για την υπόλοιπη χώρα. Από Δανία του Νότου σε Μέτσοβο του Νότου. 

Task Force

Ουρές δεν ξέρω αν θα κάνουν οι Aμερικανοί επενδυτές για την Ελλάδα. Πάντως, κατά τη συνάντηση της αμερικανικής με την ελληνική αντιπροσωπεία αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για την οικονομία.  Από την αμερικανική πλευρά επικεφαλής θα είναι o υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος. Από την ελληνική, υποψιάζομαι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Είναι ακριβώς αυτό που έλειπε για να πάρει μπροστά η οικονομία: ακόμη μια task force.

Intelligence γάμου

Μένω στην επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, καθώς είναι προφανές ότι όλα είναι θέμα σωστού intelligence… Δεν αναφέρομαι σε πληροφορίες πολιτικές, αλλά προσωπικές. Τέτοιες, οι οποίες αφορούσαν τον Μάικ Πενς, γνώριζε ο πρωθυπουργός, γεγονός που έκανε εντύπωση στον Aμερικανό αντιπρόεδρο. Για την ακρίβεια, ο Τσίπρας ήξερε ότι ο υιός Πενς παντρεύεται αυτό το Σαββατοκύριακο και έκανε σχετική συζήτηση.

Group Therapy

Την ευκαιρία για εφ’ όλης της ύλης group therapy θα έχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη. Το λέω επειδή είναι η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. για τη νέα σεζόν και επειδή υποψιάζομαι ότι διάφοροι θα αδράξουν την ευκαιρία να βγάλουν τα εσώψυχά τους στον πρόεδρο της Ν.Δ. 

Της Κορέας

Δεν είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν (όχι ότι δεν θα μπορούσε…). Είναι ο Νακ Γιον Λι, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Επισήμως, ο Νοτιοκορεάτης έρχεται για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Με την ευκαιρία, οργανώνεται και Ελληνοκορεατικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, το οποίο δεν αποκλείεται να «ευλογήσει» ο ίδιος μαζί με τον πρωθυπουργό. Ελπίζω ο Τσίπρας να μην μπερδέψει τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα, όπως μπέρδεψε τον γάιδαρο (και την ουρά του) με την καμήλα στην ομιλία του στο Brookings. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή