Στάσου, μύγδαλα!

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ηδύποτα από καρπούς είναι πολύ συνηθισμένα στον απέραντο διεθνή χώρο των λικέρ. Ανάμεσά τους το Amaretto, ένα λικέρ με σκούρο χάλκινο, αστραφτερό χρώμα που ισορροπεί ανάμεσα στην πικράδα του πικραμύγδαλου και τη γλυκύτητα του φρούτου, με αρώματα βοτάνων και παλιομοδίτικων φοντάν.

Πίσω του υπάρχει ένας μύθος. Κι εγώ έχω μια ροπή προς τους μύθους: τρελαίνομαι να τους ανακαλύπτω και να τους μοιράζομαι μαζί σας, δίνοντας έτσι κι άλλες διαστάσεις στο ποτό. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, βάλτε ένα Amaretto με πάγο στο ποτήρι σας και…

Μια φορά κι έναν καιρό στην Ιταλία του 1525, ένας νεαρός και όμορφος ζωγράφος αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει το «Προσκύνημα των μάγων» στην εκκλησία Santa Maria του Σαρόνο. Φτάνει στο χωριό και καταλύει στο μοναδικό πανδοχείο, ιδιοκτησία μιας γοητευτικής χήρας. Στο πρόσωπό της ο ζωγράφος βρίσκει το ιδανικό μοντέλο για την Παναγία. Σύντομα ερωτεύονται. 

Όμως η ενάρετη λοκαντιέρα δεν θέλει να σπιλώσει τη μνήμη του πρόωρα χαμένου συζύγου κι έτσι, καταπνίγοντας αισθήματα και ερωτικές διαθέσεις, αποφασίζει να βρει έναν αλλιώτικο τρόπο να εκφράσει τον έρωτά της στον νεαρό ζωγράφο. Του φτιάχνει ένα ποτό! Βερίκοκα και πικραμύγδαλα δίνουν ένα γλυκόπικρο μεθυστικό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς κι ο έρωτας. Amaretto από το amaro (πικρό) και το amore (αγάπη) – ένα όνομα χαϊδευτικό και παιχνιδιάρικο. 

Η συνέxεια βρίσκεται εμφιαλωμένη σε αναρίθμητα μπουκάλια Amaretto που σας προτείνω να δοκιμάσετε.

 

Πώς;

“ Σκέτο σε θερμοκρασία 20ο μετά το δείπνο, μαζί με τον εσπρέσο. 

“  Με τριμμένο πάγο ή με ολόκληρα παγάκια και μία φλούδα λάιμ. 

“  Όσο υπάρχουν ακόμα σταφύλια, ρίχνουμε μερικές ρώγες σ’ ένα μεγάλο ποτήρι για κόκκινο κρασί, προσθέτουμε 1 μεζούρα amaretto και απογεμίζουμε με παγωμένο χυμό σταφυλιού.

“ Πιο ξινό: 1 μεζούρα amaretto, 2 μεζούρες χυμός λεμονιού, άφθονα παγάκια.

“ Πιο απλό: amaretto και tonic με πάγο σε ψηλό ποτήρι.

 

Τip

Μόνο πρώτης ποιότητας Amaretto. Τα «άλλα» είναι τεχνητά, λιγωτικά, χωρίς αρώματα.

 

Στα ράφια

Amaretto Disaronno, η παλιά αυθεντική συνταγή. 19 €

Gozio Amaretto, πικραμύγδαλο και φρούτα. 17,50 €

Amaretto Lazzaroni, το ιδιαίτερο, από εκχύλιση μπισκότων Amaretti di Saronno! 18 €

Eoliki Amaretto, με σμυρναίικη συνταγή του 1885. 14,50 €

Gabriel Boudier Amaretto, με αρώματα καραμέλας και μάρτσιπαν. 23,50 € ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή